NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új adatbázisok az Egyetemen 2022-ben – 2. rész

Folytatjuk az újonnan beszerzett adatbázisok bemutatását, melyeket az NKE polgárai az Egyetemi Könyvtár kezelésében el tudnak érni 2022-től az Egyetemről és otthonról egyaránt. Előző alkalommal a Wiley és a Sage kiadók folyóiratadatbázisait tekintettük át, most pedig a Brill kiadó Foreign Law Guide és Jus Mundi - Academic Research adatbázisait ismerhetik meg az olvasók.

A közel ötszáz évre visszatekintő Brill kiadó szakkönyveket és folyóiratokat jelentet meg a társadalom- és bölcsészettudományok köréből. Az egyetemi kutatók már jól ismerhetik az Egyetemünkön 2021 óta előfizetés keretében elérhető 300 nemzetközi joggal és más társadalomtudományokkal foglalkozó folyóiratát. Az idei évtől azonban két további szolgáltatást is használhatnak az Egyetem polgárai a kiadó portfóliójából, a Foreign Law Guide és Jus Mundi - Academic Research adatbázisokat.

Brill Jus Mundi - Academic Research

A Jus Mundi - Academic Research adatbázis többnyelvű, felhasználóbarát keresőfelületet biztosít a kutatók számára a nemzetközi jog tanulmányozásához. A gyűjtemény több mint 46 ezer dokumentumot tartalmaz a nemzetközi jog és a befektető-állam közötti vitarendezés területéről. A teljes szöveggel hozzáférhető dokumentumok magukban foglalnak többek között államközi szerződéseket, nemzetközi jogi eseteket, bírósági ítéleteket, döntőbírósági határozatokat és rendeleteket, továbbá felölelik a kereskedelmi döntőbíráskodás területét is. Az adatbázis több mint kétezer magyar vonatkozású jogesetet és államközi szerződést is elérhetővé tesz.

Brill Foreign Law Guide

A Brill Foreign Law Guide alapvető forrást jelent a nemzetközi és összehasonlító jog kutatói számára. Az adatbázis elérhetővé teszi a világ különböző országainak jogi szabályozását, és – amennyiben megtalálható – ezek angol fordítását. A kutatás kiszélesítése és a kontextus feltárása érdekében a joganyagokhoz kapcsolódóan válogatott hivatkozásokat és másodlagos forrásokat is a kutatók rendelkezésére bocsájt. A szerkesztők jelenleg 190 ország jogrendszerét és hatályos jogforrásait követik nyomon és teszik kereshetővé régiók, országok, valamint téma szerinti bontásban.

 

Szöveg: Sütő Péter


Címkék: adatbázisok