NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Új adatbázisok az Egyetemen 2022-ben – 3. rész

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által újonnan beszerzett adatbázisok közül ezúttal az Oxford Handbooks Online, a Springer Kiadó és az Argumentum Kiadó e-könyv gyűjteményeit ismerhetik meg az olvasók.

Oxford Handbooks Online

Az Oxfordi Egyetemi Kiadó jelentős múltra tekint vissza szakfolyóiratok és -könyvek kiadása terén, különös tekintettel a társadalomtudományokra. Az NKE az idei évtől a kiadó társadalomtudományi és jogi folyóirat adatbázisa mellett előfizet az Oxford Handbooks Online releváns kézikönyv gyűjteményeire is. A kollekciók több mint 250 kézikönyvet tartalmaznak különböző tudományterületekről. A kiemelt témakörök között megtalálható a kriminológia, a jogtudomány, a politikatudomány, a szociológia és a természettudományok is. A kézikönyvek az egyes szakterületek vezető kutatói által írt különböző szintű összefoglaló tanulmányokat tartalmaznak az adott témába való bevezetéstől kezdve a kritikai elemzéseken át az új tudományos koncepciók születéséig, tartalmaik pedig havi rendszerességgel frissülnek új tanulmányokkal.

Springer e-books

Egyetemünk polgárai a világ egyik legnagyobb kiadójának, a Springernek az NKE kutatók által is jól ismert folyóirat adatbázisa mellett több elektronikus könyvgyűjteményéhez is hozzáférnek. A közel 8,5 ezer teljes szöveggel online hozzáférhető könyv a kriminológia, a jogtudomány, a politikatudomány és nemzetközi tanulmányok, az informatika területét fedi le angol nyelvű szakirodalommal, melyen kívül elérhetők a kiadó német nyelvű szakkönyvei is a társadalomtudományok és a jogtudomány területéről. Az e-könyvek pdf és epub formátumban is letölthetők, melyekhez otthonról is hozzájuthatnak az egyetemi polgárok. A távoli elérés az egyetemi VPN-en keresztül lehetséges, vagy az adatbázis oldalán a "Log in" linkre kattintva az " Access via your institution" kiválasztása után a " University of Public Service" intézménynév beírásával. A felugró ablakban a bejelentkezéshez az oktatók és kutatók az NKE-s levelezésnél használt azonosítójukkal, a hallgatók pedig a NEPTUN-azonosítójukkal tudják igazolni, hogy az egyetem polgárai.

Argumentum Kiadó könyvei

Az Argumentum Kiadó gondozásában megjelent könyvek adatbázisában közel 800 magyar nyelvű szakkönyv érhető el teljes szöveggel. A gyűjtemény elsősorban a 20. század társadalomtörténetével, politológiával, szociológiával és a történeti jellegű kutatásokkal foglalkozó kutatók, hallgatók számára ajánlott. Az adatbázis egyetemi polgárok számára otthonról is használható VPN segítségével vagy eduID belépéssel. Az online elérhető könyvek között egyebek mellett megtaláljuk a Bibó István életműsorozat köteteit is, és az elérhető könyvek teljes listája is elolvasható.

 

Szöveg: Sütő Péter


Címkék: adatbázisok