NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

M. Szabó Miklós emlékére

 

Rektor úr – nekünk, könyvtárosoknak már örökké az marad – halála felfoghatatlan veszteség.

Vezetőként mindent megtett azért, hogy könyvtárunk fejlődjön mind fizikai körülményeiben, mind gyűjteményében. Személyesen ismerte, becsülte a kollégákat és munkájukat vezetőként és kutatóként egyaránt. Tudtuk, éreztük a szimpátiáját, a szeme mindig mosolygott, amikor találkoztunk Vele. Otthon érezte magát nálunk, így humorát, kedves csipkelődéseit hosszú éveken keresztül élvezhettük.

Ő volt a legboldogabb, amikor 2003 őszén átadásra került a felújított, méreteiben megduplázódott könyvtári tér, amikor újabb és újabb korszerű szolgáltatások bevezetésére került sor. Amikor tehette, az egyetemre látogató delegációkat behozta a könyvtárba, mert büszke volt ránk.

Szabó Miklós közbenjárásával kerül hozzánk a Király Béla Gyűjtemény ötezer kötete a jövő katonatisztjeinek épülésére.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet rendkívül sok katonai delegáció látogatta meg a világ minden tájáról, akik minden alkalommal ajándék könyvekkel kedveskedtek Rektor úrnak. Ő ezeket a kiadványokat kivétel nélkül, akár már aznap – és a legtöbbször személyesen – a könyvtárnak adta át. Ezt a jó szokását haláláig megtartotta: nem telt el úgy egy hónap sem, hogy ne jött volna be hozzánk, és soha nem jött üres kézzel: hol folyóiratot, hol könyvet hozott, mert tudta, hogy a könyvtárban lesz a legjobb helye.

Néhány hónapja még az új kutatásához kért segítséget, hosszú napokat töltött nálunk az archív anyagok tanulmányozásával. Nem gondoltuk, hogy ez az utolsó találkozás …

Rektor úr, köszönjük, hogy ismerhettük! Köszönünk mindent, amit könyvtárunkért tett!

Dr. Horváthné Tóth Zsuzsanna
kari könyvtárigazgató
EKKL Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár

M. Szabó Miklós ny. altábornagy, akadémikus elérhető művei (könyvek, folyóiratcikkek, illetve disszertációk és szakdolgozatok, melyek témavezetője, konzulense volt), az EKKL Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtárban itt találhatók.