NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

DORA: A következő két évben a kutatások értékelésének reformja a cél intézményi, nemzeti és finanszírozói szinten egyaránt

A San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) 2013-ban indult el, hogy megreformálja a kutatások értékelését. A The American Society for Cell Biology (ASCB) az akkori éves gyűlésén fontos napirendi pontnak tűzte ki a finanszírozási ügynökségek, egyetemek és más felek által a kutatások minőségbeli értékelését érintő jelentős problémák javítását.

A tudományos kutatások komponensei rendkívül széleskörűek és változatosak: szereplői az új ismeretek, reagensek és szoftverek, a róluk szóló tudományos publikációk, a szellemi tulajdon, valamint a magas színvonalon képzett fiatal tudósok. Mind a  kutatásfinanszírozók, mind a kutatók érdeke a tudományos eredmények megfelelő minőségi értékelése. Ezért elengedhetetlen, hogy ezeket pontosan mérjék és megfelelően bírálják. – olvasható a nyilatkozatban.
A Journal Impact Factort gyakran használják elsődleges mérőeszközként a tudományos eredmények minősítésére. Eredetileg az Impact Factor a könyvtárosok munkáját segítette volna, hogy könnyebben eldönthessék, mely folyóiratokat vásárolják meg, azonban napjainkban inkább a tudományos publikációk minőségének meghatározására szolgál. Mindazonáltal az Impact Factor számos hiányossággal rendelkezik, ezáltal nem alkalmas ilyen jellegű mérésre. A korlátai közül néhányat kiemelve elmondható, hogy a citációk eloszlása nem mindig helytálló, a publikációs kultúra tudományterületenként eltér, ezért nem mérhető ugyanazzal az eszközzel. Továbbá az Impact Factor könnyen manipulálható a szerkesztőségi politika által, mellesleg a kiszámításához használt adatok nem átláthatók és nem is nyilvánosak.
A gyűlésen résztvevők egy sor javaslatot tettek, ami végül a San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) elnevezést kapta. Megfogalmazták a folyóirat-alapú mutatók megszüntetésének szükségességét (pl.: Impact Factor) a finanszírozást, kinevezéseket és az előléptetéseket illetően és az online publikálás adta lehetőségek kihasználásának fontosságát, – mint pl. a karakterszám, az ábrák és a hivatkozások korlátozásának hiánya, valamint hatásmérésre vonatkozó új mutatók megismerésének lehetősége. 

A DORA júniusban megfogalmazott tervei alapján 3 stratégiai célt tűzött ki az elkövetkezendő két évre, amelyek lehetővé teszik az aláírók számára, hogy lépéseket tegyenek a nyilatkozat erősítése érdekében. Ezek a következők:
Elsősorban fontos tudatosítani a kutatói közösségben, hogy szükség van hiteles mérőeszközök kidolgozására, hiszen a jelenlegi módszer nem alkalmas a kutatói eredmények nem részrehajló, igazságos értékelésére.
Ennek érdekében a szervezet olyan kutatásokat fog végezni, és olyan folyamatokat fog támogatni, melyek elősegítik a kutatások értékelésének legjobb módját.
A DORA igyekszik még több tudományterületre hatással lenni, és még több országot elérni.

“Víziónk, hogy olyan gyakorlatias és erőteljes megközelítést találjunk, amivel fejleszthetjük a kutatási eredmények értékelését globálisan és interdiszciplinárisan.”

 

Forrás: http://www.open-access.hu/hu/hir/20180920_dora-kovetkezo-ket-evben-kutatasok-ertekelesenek-reformja-cel-intezmenyi-nemzeti-es

 

 

További híreink...

 

 

Országos Könyvtári Napok az EKKL-ben

2018. október 2.

 

 

Kutatók Éjszakája az NKE-n

2018. október 1.

 

 

Ha szeptember utolsó péntekje,
akkor Kutatók Éjszakája!

2018. szeptember 24.

 

 

Adatbázis használati tréning
az Egyetemi Központi Könyvtárban

2018. szeptember 21.

 

 

Próbahozzáférés CEIC és EMIS adatbázisokhoz
 

 

2018. szeptember 10.

 

 

Kutatástámogatás felsőszinten,
középiskolásoknak Baján

2018. szeptember 7.

 

 

Gale Reference Complete adatbázis

2018. szeptember 3.