NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - ScienceDirect

A ScienceDirect az Elsevier kiadó full-text adatbázis szolgáltatása. Fő profilja a természettudományos, műszaki, orvosi, valamint a társadalomtudományi folyóiratok nyomtatott és elektronikus formában való terjesztése. Az egyetem profiljához leginkább kapcsolódó tudományos munkák a Social Sciences and Humanities témakör alatt találhatók meg. Az adatbázis teljes szövegű hozzáférést biztosít az Elsevier saját kiadású folyóiratainak többségéhez -­mely közel 2500 folyóiratot jelent-, továbbá más kiadók e-folyóirataihoz is. Több mint 16 millió cikk és 39 ezer e-könyv adja a ScienceDirect tartalmát.

A ScienceDirect nyitófelületén lehetőségünk van általánosan tájékozódni az adatbázis teljes tartalmáról és tematikus halmazairól. Betűrendes listában lekérdezhetjük, és ezen felül tárgykörökre oszthatjuk a rendelkezésünkre álló összes könyvet és folyóiratot. Ehhez kattintsunk a jobb felső sarokban lévő Journals & Books linkre.

A megnyíló böngészőfelület bal oldalsávjában van a tematikus szűkítés választógombos eszköze.

A listában betűrendben jelennek meg a böngészési feltételeinknek megfelelő találatok: a kívánt tárgyakkal foglalkozó folyóiratok és könyvek címei. A találati lista harmadik oszlopában hozzáférhetőségük mértéke szerint szűrhetjük a rekordokat.

A feltöltött e-könyvek teljes terjedelmükben nem tölthetők le, azonban online olvashatóak, a minket érdeklő fejezetek PDF formátumban elmenthetők. A lista az előfizetett és a nem előfizetett folyóiratokat vegyesen tartalmazza.

Az adatbázisban szereplő folyóiratokat és könyveket is listába rendezhetjük.

Ha rákeresünk egy bizonyos folyóiratra, a képen látható felület fogad minket. Szűrhetünk a lap adott számára, szerzőre, vagy kulcsszóra is.
Az adatbázisnak van Articles in press szolgáltatása, azaz egyes cikkek a nyomtatott kiadás előtt megjelenhetnek a felületen. A link mutatja a még meg nem jelent cikkeket.

Már a ScienceDirect főoldalán elérhető gyorskereső mezőiben is szűrhetünk kulcsszóra, szerzőre, folyóirat vagy könyv címre, kötet- és oldalszámra is.

Ha egy kifejezést „”-be teszünk, akkor a pontos kifejezésre történik a keresés. Idézőjel nélkül a szavak automatikus ÉS kapcsolatban állnak egymással. Ennek értelmében az „European Union law” másra keres, mint az European Union law. Utóbbinál a három szó a keresett mezőben bárhol előfordulhat.

A részletes keresés a képen látható lehetőségeket kínálja nekünk, továbbá a ’Show all fields’ mezőre kattintva további szűkítések érhetőek el: évfolyam, füzet- és oldalszám, ISBN és ISSN szám és a cikk típusa szerint.
Az adatbázis kiváló súgó rendszerrel rendelkezik, így több oldalnyi segítség is megtalálható a gyakorlott kereső használatához. A vizuális típusú felhasználóknak kedvező oktatóvideók is elérhetők.

Egy gyors regisztrációt követően saját profilunkon követhetjük keresési történetünket, valamint azok alapján személyre szabott ajánlást is tesz a rendszer, akár e-mail formájában is elküldve azokat. A "Set up journal alerts" funkció figyelmezteti a felhasználót, amennyiben az általa jelölt periodikában, könyvsorozatban, vagy keresési kategóriában frissítés történik.

A találati listát, keresési igényeink szerint tovább szűkíthetjük megjelenési idő, adathordozó, vagy a publikáció megjelenési helye szerint, illetve itt is beállíthatjuk az értesítések kérését.

A hasznosnak vélt cikkeket, fejezeteket letölthetjük PDF formátumba, vagy a címre kattintva további információkat nyerhetünk ki arról. Többek között a vázlatos leírását, bibliográfiáját, milyen ábrákat és táblázatokat tartalmaz. Erről a felületről akár elküldhetjük e-mailben is.
A képernyő jobb oldalán az adatbázis további, algoritmusa szerint témába vágó írásokat javasol, alatta pedig az idézettség és az olvasottság látható.

 

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella