NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Európa-napi fogadás a pesti Vigadóban

Az Európa-nap tiszteletére az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája 2018. május 9-én fogadást rendezett. Az eseményen Mácsik Petra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár Víztudományi Kar Kari Könyvtárának megbízott vezetője, az ott működő Európai Dokumentációs Központ irányítója képviselte az intézményt.

Az ünneplőket Navracsics Tibor az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, valamint Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke ünnepélyes beszédével köszöntötte.

,,Amikor vitatkozunk egymással, figyelembe kell vennünk azt, hogy különbözőek vagyunk, lehetnek eltérő nézeteink. Úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy a közös célra és a közös munkára összpontosítsunk, a különbségek kiélezése nélkül" – emelte ki beszédében Járóka Lívia.

,,Az európai népek közötti integráció technikai együttműködésként indult: a szén- és acéltermelés közös főhatóság alá rendelésével. Az európai integráció sikerének titka azonban a közös kulturális gyökerekben és értékekben rejlik. A különböző európai népek között egyre mélyülő technikai együttműködést ugyanis a közös értékek tették lehetővé és időtállóvá" – mondta el Navracsics Tibor. "Az Európai Uniót szokták közösségek közösségeként is definiálni; jövőbeli sikerének kulcsa pedig, hogy párbeszédre való képességünket a jövőben is fenn tudjuk-e tartani" – tette hozzá.

A díjazottaknak Takács Szabolcs a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Zupkó Gábor az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Lővei Andrea az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője gratulált.

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe, melynek alkalmából az uniós intézmények megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az eseményre Brüsszelben május 5-én, Luxembourgban május 5-én és 9-én, Strasbourgban pedig június 10-én kerül sor. Az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat. Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel. Az idei év témája a kulturális örökség európai éve.

 

Szöveg: Mácsik Petra / NKE EKKL VTK