NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Egyetemi könyvtárosok a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 50. keszthelyi Vándorgyűlésén

2018. július 3-6-ig került megrendezésre a Magyar Könyvtárosok Egyesülete jubileumi, 50. Vándorgyűlése Keszthelyen, „Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége” címmel. A Vándorgyűlés az Egyesület és a könyvtáros szakma legnagyobb központi rendezvénye, amelyen idén több mint 800-an vesznek részt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár munkatársai közül kilencen vettek részt az eseményen.

Július 4-én, szerdán a nyitó plenáris ülésen köszöntőt mondott Barátné Dr. habil Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere, Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, majd végül Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója üdvözölte a résztvevőket. Ezután Dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, az MTA alelnöke tartott izgalmas előadást „A művészetek által megtermékenyített belső világ és az információrobbanás hatásai a kreatív gondolkodó képességeinkre” címmel. A nyitó plenáris ülés második felében az Egyesület elnöksége a hagyományokhoz híven kitüntette a kiemelkedő szakmai munkát végző kollégákat. Az estét a Happy Dixiland Band fergeteges koncertje zárta.

A rendezvény második napján a kisplenáris ülést követően különféle szakmai szekcióüléseken vettek részt a kollégák. Közben az érdeklődők megtekinthették a szakmai kiállítás és a kiállítókat is. A záró plenáris ülésen a szekciók vezetői beszámoltak programjaikról, majd a jubileumi Vándorgyűlés alkalmából egy időkapszula került elhelyezésre Keszthelyen, bízva abban, hogy a könyvtáros szakma és az Egyesület megtartja majd 50 év múlva a 100. Vándorgyűlést. A napot és a rendezvényeket a mindig jó hangulatú baráti találkozó zárta, ahol csodálatos helyszínen, a Balaton-parton, ízletes vacsora mellett kötetlen szakmai és baráti beszélgetésekre került sor.

A harmadik napon különféle szakmai kirándulásokon vehettek részt a kollégák, a keszthelyi Festetics család örökségétől az Őrség kulturális és természeti kincsekben rendkívül gazdag területén át a Balaton-felvidék gyönyörű tájaiig.

Keszthelyen a hely remek adottságai és a szervező kollégák kiváló munkájának köszönhetően az idei Vándorgyűlésen színvonalas szakmai és remek szabadidős élményekkel gazdagon térhettünk haza.

 

Szöveg: Margit-Horváth Noémi, NKE EKKL Egyetemi Központi Könyvtár