NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szolnokra látogattak a Könyvtárosok és a Levéltárosok


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár dolgozói kihelyezett munkatársi értekezlet keretében látogattak el az EKKL Repülőműszaki Gyűjtemény könyvtárába. A könyvtárnak és a mellette található Katonai Repülő Intézetnek a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis ad otthont. A többségében Budapesten és Baján dolgozó kollégák közül sokan első alkalommal kaphattak betekintést a szolnoki kampuszon folyó munkába, és csodálhatták meg a Magyar Honvédség egyik „legzöldebb” laktanyáját.

Az értekezletet Dr. Palik Mátyás ezredes, a Katonai Repülő Intézet igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket és részletesen bemutatta az intézet történetét, struktúráját és az általa ellátott oktatási feladatokat. Ezután Törőcsik Tímea, a Repülőműszaki Gyűjtemény könyvtárosa mesélt az idén 55 éves fennállását ünneplő könyvtár történetéről. Beszédében méltatta a nagy távolságok és a széttagoltság ellenére is jól működő munkakapcsolatot az egyetem könyvtári egységei között.

Ezt követően Sörény Edina, az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár főigazgatója összegezte az elmúlt fél év munkáját, majd tájékoztatót tartott a könyvtár és a levéltár aktualitás feladatairól és jövőbeli terveiről.

Az ismertetők után a könyvtáros-levéltáros csapat megtekintette a Katonai Repülő Intézet oktatási egységeit. Először a Fedélzeti Rendszerek Tanszékre és a Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszékre látogattak. Ott Dr. Szilvássy László alezredes, Fekete Csaba őrnagy és Gajdos Máté főhadnagy avatta be őket a katonai repülés és a repülésirányítás szakmai rejtelmeibe. A következő állomás a Repülő Sárkány-hajtómű Tanszék volt, ahol Dr. Varga Béla alezredes és Dr. Kavas László alezredes mutatta be a tanszéken folyó munkát és megtekintették az oktatást segítő eredeti hajtómű részeket is.

A jó hangulatú ebéd után a nap legjobban várt pontja következett: a Helikopter Bázis lehetőséget biztosított az eddig szigorúan csak szárazföldön mozgó könyvtárosoknak és levéltárasoknak egy MI-17 típusú helikopterrel történő repülésre. A felszállást nagy izgalom előzte meg, de a csapat többsége kezdeti félelmét legyűrve szállt be a helikopterbe és töltött el egy nagyon különleges fél órát a levegőben.

Leszállás után a látogatás a hangárban folytatódott, ahol sivatagi homokfutók, egy MI-24-es és egy MI-8-as helikopter várt felfedezésre. A bázis katonái készségesen válaszoltak a járműveket illetően felmerülő kérdésekre, amelyekben az érdeklődők még helyet is foglalhattak.

A körutazást követően a munkatársak kávéval és üdítővel frissültek fel a könyvtár épülete melletti "tiszti kaszinóban", ahol megtekinthették a Magyar Honvédség repüléstörténeti kiállítását is.

A nap végén a résztvevők összegyűltek egy közös fotózásra, hogy aztán "repülési" élményekkel telve indulhassanak haza. A közös rendezvény mind szakmailag, mind emberileg közelebb hozta a könyvtáros -levéltáros kollégákat egymáshoz, továbbá erősítette az Egyetem más szervezeti egyégeivel való hatékony együttműködést.

 

Szöveg: Törőcsik Tímea, NKE EKKL HHK  Kari Könyvtár Repülőműszaki Gyűjtemény