NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - ProQuest

A ProQuest a világ egyik vezető információszolgáltatója, mely a világszerte nyújt szolgáltatást kutatók millióinak. Küldetésük, hogy az információt minél több emberhez juttassák el és ezáltal központi szerepük legyen a kutatás nemzetközi világában.

A ProQuest adatbázis két nagy egysége a ProQuest One Academic és az Ebook Central. Egy platformon érhető el a két fő egység, és a PQ One Academic által tartalmazott további négy gyűjtemény is, minek köszönhetően lehetőség van az adatbázis minden részegységében egyszerre történő keresésre is.

Az egyszerű keresésnél szűkíthetünk a tudományos munkák megjelenési formája alapján. Jelölhetjük, hogy csak a teljes szöveggel elérhető és/vagy szakmailag elbírált publikációkat listázza az adatbázis.
A felhasználók elött még több lehetőség nyílik meg egy gyors regisztrációt követően. Értesítések kérhetőek a minket érdeklő témakörben, illetve megtekinthetőek keresési előzményeink.

Az oldalon magyar nyelvű Súgó és Keresési tippeket tartalmazó leírás áll a felhasználók rendelkezésére.

Súgó

Keresési tippek

Ebook Central

A ProQuest egyik nagy gyűjteménye az Ebook Central, mely hiteles, teljes szöveges tudományos e-könyveket biztosít számos témában, valamint hatékony eszközöket kínál az információk megkereséséhez, felhasználásához és kezeléséhez.

Témakörei között megtaláljuk többek között a történelemről, humán tudományokról, jogról, pszichológiáról íródott munkákat.

Az adatbázis több mint 180 ezer elektronikus könyvet tartalmaz, a 18. századtól egészen napjainkig.
Természetesen igényeinek megfelelően további szűrési lehetőségeket alkalmazhatunk a kereséseket követően.

A művek regisztráció után letölthetőek fejezetenkét vagy részletekben, meghatározott oldalszám alapján.
Online olvasás esetén a szövegből részleteket kinyomtathatunk, kiemelhetünk, könyvjelzővel jelölhetjük hol tartunk benne.

ProQuest One Academic

ProQuest Central

A PQ Central egy multidiszciplináris kutatói adatbázis. A gyűjtemény részét képzik tudományos folyóiratokon kívül piackutatási, ország-, gazdasági és ipari jelentések is. Negyvenhét külön részegységet tartalmaz, melyek összesen 175 témakört ölelnek fel.

Találhatunk többek között katonai, büntetőjogi, politikatudományi munkákat, valamint a különböző országok napilapjaiba is betekinthetünk.

Academic Video Online

Az adatbázis részét képezi az Academic Video Online, mely dokumentumfilmek, interjúk, hírműsorok, előadások gyűjteménye.

A videók témakörei rendkívül széleskörűek, találhatunk benne bűnügyi, történelmi, gazdasági tematikájú audiovizuális anyagokat is. Összetett keresnél a dokumentum típusára is szűrhetünk.

A filmek szövegében szabadon kereshetünk, illetve a megfelelő részletre kattintva a videó adott részére ugorhatunk. A részletes leírásban absztraktot olvashatunk, illetve további témába vágó javaslatokat találunk.

Academic Complete

Az Academic Complete a ProQuest multidiszciplináris e-könyv csomagja, 153 ezer e-könyvvel.

ProQuest Dissertations & Theses Global

A One Academic negyedik egysége a disszertáció és szakdolgozati gyűjtemény. Megközelítőleg 5 millió munkát tartalmaz a világ több mint 3000 egyeteméről, de ezek a számok folyamatosan gyarapodnak.

Az adatbázis megnyitása után választhatunk az egyszerű, az összetett keresés, valamint a böngészés lehetőségek közül. A böngészés kiválasztásával témák és hely szerint szűkíthetjük a találati listát.

Kriminológia témakörben például 28.894 tudományos munka áll a kutatók rendelkezésére. Az eredményeket tovább bonthatjuk a megjelenés országa és egyeteme szerint, továbbá a témákat is tovább szűkíthetjük.

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella