Kölcsönzés

A beiratkozott, érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasó jogosult dokumentumok kölcsönzésére. A kölcsönözni kívánt dokumentumok a szabadpolcokról kiválaszthatók, illetve kérőlappal a raktárból kikérhetők. A könyvtári dokumentumállományban való tájékozódásra az elektronikus katalógus (OPAC), illetve az archív állomány esetében a cédulakatalógusok szolgálnak. Kölcsönzéshez innen kereshetők le a szükséges adatok (szerző, cím, lelőhely és raktári jelzet). Az elektronikus katalógusban megállapítható az adott dokumentum kölcsönözhetőségi kategóriája (kölcsönözhető, helyben használható), illetve állapota (hozzáférhető, kikölcsönözve) is. 

A nemzeti minősített és NATO dokumentumokat csak a megfelelő szintű betekintési jogosultsággal rendelkező személyek részére szolgáltatja a könyvtár eredetiben vagy fénymásolatban. 

A kölcsönzésre vonatkozó részletes szabályokat (beiratkozás, kölcsönzési jogosultságok, kölcsönzési határidő, kölcsönzési korlátozások, hosszabbítás, előjegyzés, késedelmi díj, kártérítés) a  Könyvtárhasználati Szabályzat tartalmazza. 

Olvasói könyvtartozások figyelemmel kísérése, meghosszabbítása 
Az olvasók a könyvtartozásaikat az (OPAC-ban) a "Bejelentkezés/Olvasói adatok" menüpont alatt figyelemmel kísérhetik és meghosszabíthatják amennyiben az adott dokumentumra nem érkezett előjegyzés, vagy nem érték el a maximális hosszabítások számát. 

Előjegyzés 
Az Opac lehetőséget ad a kikölcsönzött dokumentumok előjegyzésére. A keresés után megkapott találati listában első lépésben a cím előtti „Példány előjegyzése” ikonra kell kattintani, majd az olvasói vonalkód felhasználásával és a hozzá tartozó jelszó segítségével a „Végrehajt” gombra kattintva a dokumentum előjegyezhető. Ezek után a felhasználó folyamatosan figyelemmel kísérheti az előjegyzés állapotát az „Olvasó adatai” adatlapon.