NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az Egészség Világnapja az Egyetemi Könyvtárban

1948. április 7-én megalakult az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), melynek küldetése a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, továbbá a környezet aktív védelme. A szervezet immáron 70. éve küzd, hogy világszerte mindenki hozzájusson az alapvető egészségügyi ellátásokhoz; kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül. A szervezet megalakulásának évfordulóján, minden év április 7-én tartják meg világszerte az Egészség Világnapját

Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb tényező az életmód. Magyarországon több százezren halnak meg évente olyan életmóddal kapcsolatos betegségekben, amelyek helyes táplálkozással, illetve megfelelő orvosi kezeléssel könnyen megelőzhetőek lennének.

Az Egészség Világnapja kiváló alkalom arra, hogy tájékozódjunk, mivel tudnánk többet tenni saját, és környezetünk egészségéért. Ebben kíván az Egyetemi Központi Könyvtár segítséget nyújtani Olvasóinknak az alábbi nyomtatott és online gyűjteményeinkkel egészség, életmód és sport témában.

Kellemes böngészést és jó egészséget kívánunk minden kedves Olvasónknak!

 

Egészség, Életmód, Sport könyvek

az Egyetemi Központi Könyvtárban

 

              

             

             

              

              

 

Egészség témája az Egyetemi Adatbázisokban

 

Németh Anikó: Orvosok egészségmagatartása

A szerző fel kívánta tárni az orvosok egészségmagatartásának összefüggéseit az életkorral, nemmel, egészségügyi ellátás szintjével, a szakmatípussal és a havi túlóra mennyiségével.

Irinyi Tamás; Németh Anikó: Az egészségügyi dolgozók ellen elkövetett agresszív cselekmények

Napjainkban egyre többet hallani az egészségügyi dolgozók ellen elkövetett erőszakról. Ezek olyan szándékos cselekmények, amelyeket legtöbbször a beteg vagy a hozzátartozó követ el, és a dolgozó testi, lelki sérülését okozzák rövid és hosszú távon egyaránt. Az agresszív cselekmények okai legtöbbször a páciensben keresendők, de szerepet játszanak benne az egészségügyben dolgozó szakemberek és a munkahely bizonyos jellemzői is. A szerzők a nemzetközi és hazai szakirodalomban fellelt adatokra támaszkodva ismertetik az agresszió különböző megfogalmazásait, az egészségügyi szakembereket ért agresszív cselekedetek okait.

 

Németh Anikó: The History of Vegetarianism in Hungary

A dolgozat a magyar vegetárizmus történetét mutatja be, annak három fő szakaszával. A három periódust társadalmi, történelmi folyamatok alakították. Tartalmilag az egyes időszakok a neves személyiségek, kiadványok, események, periodikák és emberi közösségek köré szerveződnek.

 

Az egészségmegőrzés minden területével foglalkozó folyóirat a Healthcare, amelynek teljes hozzáférésű számai elérhetőek.

Health at a Glance: Europe 2016. State of Health in the EU Cycle

This fourth edition of Health at a Glance: Europe presents key indicators of health and health systems in the 28 EU countries, 5 candidate countries to the EU and 3 EFTA countries. This 2016 edition contains two main new features: two thematic chapters analyse the links between population health and labour market outcomes, and the important challenge of strengthening primary care systems in European countries; and a new chapter on the resilience, efficiency and sustainability of health systems in Europe, in order to align the content of this publication more closely with the 2014 European Commission Communication on effective, accessible and resilient health systems.

 

A ProQuest adatbázis-csomag  Egészségügy & orvostudományFamily Health adatbázisában a következő egészséggel kapcsolatos témákban kereshetünk:

  • Women's health
  • Food and nutrition
  • Midwifery
  • Eye care
  • Dentistry
  • Children's health.

 

A borítóképekre kattintva az adatbázis tartalom letölthető, az egyes kötetek elérhetőségéről pedig bővebben informálódhat.