NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

"Kossuth, ami összekötött bennünket..."

"Kossuth, ami összekötött bennünket..."

25 év elteltével, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Alumni Közössége szervezésében találkozhattak az 1993-ban határőr szakon végzett tisztek az egykori Kossuth Lajos Katonai Főiskola objektumában.

A jogelődnek tekintett intézményben rendkívül nagy hagyományokkal és jelentős tapasztalatokkal folyt a határőr tisztképzés, amelyben jelenleg az MH Altiszti Akadémia végzi a honvédaltiszt-jelöltek iskolarendszerű képzését, a szerződéses katonák egységes katonai alapkiképzését, valamint a katonai át- és továbbképzéseket.

Az 1993-ban együtt végzettek koszorút helyeztek el az Alma Mater Határőr Tanszékének emlékére állított márványtáblánál, majd tiszteletükkel adóztak Kossuth Lajos szobra előtt. Rendkívüli osztályfőnöki óra kereteiben elsőként Kovács Gábor r. dandártábornok, NKE oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében megemlékezett a határőrizeti tisztképzés múltjáról és jelenéről, majd részletesen kitért az NKE meglapításához vezető út legjelentősebb mérföldköveire. Ezt követően. Beregnyi József ny. hőr. dandártábornok, volt tanszékvezető, majd Kovács István ny. hőr. ezredes, akkori osztályfőnök elevenítették fel az intézményben eltöltött évek legszebb pillanatait, az akkori tisztképzés legfontosabb értékeit.

Az egykori hallgatók ajándékokkal köszönték meg volt tanáraiknak és az intézmény vezetésének a találkozás lehetőségét, majd az NKE rektorhelyettese átadta az Alumni Közössége által biztosított emléktárgyakat valamennyi résztvevőnek. A találkozó zárásaként szervezett ünnepi vacsora lehetőséget adott a személyes történetek felidézésére, amelyhez a korhű fotók és emléktárgyak is hozzájárultak.

A képek megtekinthetőek az alábbi linken: 

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2018/12/10/kossuth-ami-osszekotott-bennunket

Szöveg: Ambrusz József