NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Nemzetközi ösztöndíjak

Mobilitási programok

A koronavírus járvány elmúltával, az egyetemi évek alatt rengeteg lehetőséged lesz arra, hogy egy-egy félévet külföldön tanulj, vagy hogy részt vegyél egy pár hónapos szakmai gyakorlaton szinte bármely országban. Óriási előnnyel indulsz majd a munkaerőpiacon egy ilyen külföldön szerzett tapasztalattal, nem beszélve az idegennyelv-tudásod fejlesztéséről, ami ma már nem csupán lehetőség, hanem elvárás. Egy tanulmányi vagy egy gyakorlati út alkalmával ki tudod próbálni magad egy teljesen ismeretlen közegben, megismerhetsz akár több idegen kultúrát, járhatsz olyan helyeken, amiket eddig csak a filmekben láthattál, és mindeközben számtalan nemzetközi barátra is szert tehetsz. Minderre az Erasmus+ programnak köszönhetően lesz lehetőséged, melynek keretein belül már Európán kívüli országokba is utazhatsz tanulni vagy szakmai gyakorlatot teljesíteni. Ráadásul a 2016-ban indult Campus Mundi programmal pedig igazán távoli vidékekre is eljuthatsz, ahova eddig az Erasmus+ esetén nem volt lehetőséged . Így szinte alig marad olyan állam, ahova ne pályázhatnál, így itt az alkalom, ha ki szeretnéd használni az egyetem nyújtotta lehetőségeket és kalandokat, akkor itt az alkalom.

Az Erasmus az Európai Unió külföldi tapasztalatszerzést támogató mobilitási programja, amely a felsőoktatási intézmények hallgatóinak – vagyis Neked – és munkatársainak szól. Ha itthon minden feltételnek megfelelsz, és a bírálóbizottság kiválaszt, Tied a lehetőség, hogy a Tempus Közalapítvány által koordinált mobilitási programok egyikével egy külföldi partneregyetemünkön tanulhass. Miután szerződést kötsz egyetemünkkel, egy összegben kapod meg az adott ország besorolásának megfelelő támogatást,amelyet az Általad szükségesnek ítélt dolgokra fordíthatsz. Az idén 32 éves Erasmus programnak köszönhetően (mely 2014 óta már Erasmus+ néven fut), már mintegy 9 millióan éltetek a csereprogram adta lehetőségekkel. Csak Magyarországról 60 ezren utaztatok így 1998 óta külföldre, más országokból pedig már évente 4-5 ezren jönnek hozzánk tanulni – akik közül sokan megszerették hazánkat, így, ha lehetőségük adódik, vissza is járnak hozzánk turistaként.

Az Erasmus+ mellett nagyszerű mobilitási lehetőség számodra a Campus Mundi program is, mely az Európán kívüli országokra helyezi a hangsúlyt, továbbá a felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének és elismertségének növeléséhez is hozzájárul. A Campus Mundi esetén mehetsz részképzésre, szakmai gyakorlatra vagy rövid tanulmányútra, ráadásul mindezt a világ szinte bármely országába, méghozzá az Erasmus+ programban elérhetőnél jóval magasabb anyagi támogatással. Erre a programra akkor tudsz jelentkezni, ha már van legalább egy lezárt féléved (abban az esetben, ha osztatlan képzésről mennél rövid tanulmányútra, a jelentkezéshez 7 lezárt félév kell), aktív hallgatói jogviszonyod és B2-es komplex nyelvtudásod az oktatás nyelvéből/nyelveiből. Ha ez mind adott, pusztán annyi várhat még Rád, hogy felkérés esetén a programot tapasztalataidon keresztül rendezvényeken népszerűsíted.

A Fulbright posztgraduális, kutatói, illetve oktatói ösztöndíjra már diplomaszerzésed évében pályázhatsz majd, méghozzá az Egyesült Államokba. Ebben az esetben két fontos kritérium lesz: a magyar állampolgárság és a kiváló angol nyelvtudás. Ez a program lehetőséget nyújt számodra a tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére, valamint az országok közötti kölcsönös megértést is elősegíti.

Ezek a legismertebb programok, azonban egyetemünkön a kínai és a török kormány által meghirdetett ösztöndíjakra, illetve a Nemzetközi Diplomáciai Ösztöndíjprogramra is lehet pályázni,. Ha a közigazgatás területén fogsz tanulni, érdemes megfontolnod, hogy az orosz Saratov Exchange Programme és a német Walter-Hallstein-Programme pályázatán indulj. A rengeteg alapítványon kívül a Magyar Ösztöndíj Bizottság is  különböző pályázati lehetőségeket kínál számodra abban bízva, hogy ezeket a külföldi tapasztalatokat a haza szolgálatában kamatoztatod majd.

Ha többet szeretnél tudni az egyetem által kínált nemzetközi lehetőségeiről, akkor az egyetemi honlapon (www.uni-nke.hu), a Tempus Közalapítvány honlapján (tka.hu), valamint intézményünk Nemzetközi Irodáján dolgozó munkatársainál tudsz ezzel kapcsolatban még  tájékozódni e-mailben, telefonon, vagy akár személyesen is, akik örömmel állnak rendelkezésedre .