NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kutatástámogató folyamatok és projektek a Könyvtárból

Kutatástámogató folyamatok és projektek a Könyvtárból

 

Az NKE Könyvtárának Digitalizálási és Tartalomszolgáltatási Osztálya több új projektet is indított az új tanévben a kutatók publikációs tevékenységének támogatására és az egyetemi folyóiratok láthatóságának növelése céljából.

Az NKE Doktorandusz Önkormányzat felkérésére a Könyvtár munkatársai egy hatrészes kutatástámogatási tréningsorozatot tartanak az őszi félévben a négy doktori iskola doktoranduszhallgatói számára. Egyrészt a járványhelyzet helyet miatt, másrészt azért, hogy a doktoranduszok minél szélesebb köre részt tudjon venni, a workshopok az online térben kerülnek lebonyolításra.

Az első két tréningen a fiatal kutatók első kézből, az NKE 4-es szintű MTMT adminisztrátorától kaptak teljeskörű tájékoztatást az tudományos publikációk adminisztrációjára használt MTMT rendszer működéséről a regisztrációtól kezdve a publikációk feltöltésén keresztül a hivatkozások gyűjtéséig. Az alapszintű használaton felül a résztvevők megismerhették, hogy hogyan történik a külső azonosítók rögzítése, a generált publikációs és idézettségi lista sablonok létrehozása és letöltése, az egyéni publikációs listák összeállítása és a legfontosabb közlemények áttöltése az Országos Doktori Tanács (ODT) honlapjára, valamint a közlemények feltöltése az MTA minősített repozitóriumába, a REAL-ba. A bemutató során a résztvevők a gyakorlatban követhették nyomon az MTMT-ben elvégzendő feladataik egyes lépéseit és kaptak választ a korábban, vagy éppen aktuálisan felmerült kérdéseikre.

A sorozat további alkalmain a doktoranduszok megismerik az NKE kutatói számára rendelkezésre álló előfizetett, valamint nyílt hozzáférésű elektronikus információforrásokat. Megtanulják az online források elérési módjait, élőben megismerik az e-könyv-adatbázisok, folyóiratadatbázisok és hivatkozásiadatbázisok működését és szolgáltatásait, a hatékony szakirodalomkeresés különböző módszereit. A bemutatók utolsó részében pedig a publikálás lépésein haladnak végig a résztvevők kutatói szemszögből, miközben hasznos tippeket és trükköket kapnak a veszélyek elkerülésére és a minél hatékonyabb cikkmegjelentetésre. A hasznos tanácsok mellett doktoranduszok megismerkednek az open access publikálás lehetőségeivel, a tudományos publikációk nemzetközi értékelésének alapjaival és a referenciakezelő szoftverek használatával is.

A Könyvtár további hasonló tréningeket lebonyolítását is tervezi a kutatók támogatására a Karok segítségével, az egyes intézetekkel és tanszékekkel együttműködve.

Az NKE kiemelt célja az egyetemen folyó kutatások nemzetközi láthatóságának növelése, melynek érdekében számos előremutató folyamat indult el. Ezeket a folyamatot támogatva a Rendészettudományi Kar kérésére a DTO munkatársai megvizsgálták a kar publikációs tevékenységének nemzetközi láthatóságát, valamint az RTK által kiadott Magyar Rendészet folyóirat indexelési lehetőségeit a különböző nemzetközi adatbázisokban. Az így feltárt erősségek és gyengeségek, valamint a kritériumrendszerek megismerése elősegíti a stratégia megalkotását az RTK s folyóiratok nemzetközi láthatóságának növelésére. A Rendészettudományi Karral folyamatban lévő pilot projekt tanulságait és eredményeit az egyetem egészére nézve is hasznosítani kívánjuk a jövőben.

A DTO munkatársai által októberben megkezdődött az NKE open access publikációs kibocsátásának monitorozása. Ennek keretében első körben feltárásra kerülnek az egyetem open access szerződései alapján nyílt hozzáférésre jogosult ám mégis zártan megjelent cikkek, melyeknél kezdeményezzük a szerzőink érdekének érvényesítését. Továbbá az elemzett adatok segítségével feltérképezésre kerülnek az open access publikálás támogatásának további lehetőségei az NKE kutatók számára, aminek segítségével további lendületet kívánunk adni az open access publikálásnak intézményünkben, hogy a kutatóink minél szélesebb körben élvezzék a nyílt publikálással járó előnyöket.