NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kiutazás előtt és után

Kiutazás előtt

A kiutazást megelőzően több adminisztratív teendővel kell számolni, ezekben azonban a kari koordinátorok segítik a hallgatókat.

A kiutazás előtt a hallgató támogatási szerződést köt az Egyetemmel, amelyet a kari koordinátora készít elő. Ehhez a hallgatónak előzetesen meg kell küldenie a szükséges adatait a koordinátora számára.

A hallgatók kapnak egy ún. Fogadólevelet (Letter of Acceptance) a partneregyetemtől, miután a kari koordinátor elküldi a kiválasztott hallgató adatait (vagyis nominálja a hallgatót), illetve miután a hallgató is felveszi a kapcsolatot a fogadó intézménnyel. Ennek menete intézményenként eltérhet, erről bővebb információt a kari koordinátorok adnak.

Szintén a kiutazás előtt készül el a Learning Agreement, amely tartalmazza a hallgató által felvenni kívánt tárgyakat, illetve azok magyar kurzusoknak való megfeleltetését is. A külföldi tárgyakat hazai szabadon választható kurzusoknak is meg lehet feleltetni. A külföldi intézménynél felvehető tárgyakról a partneregyetemek honlapján lehet tájékozódni.

A sikeres pályázást követően a hallgatók online nyelvi tesztet töltenek ki, amely azonban nem befolyásolja a már elnyert ösztöndíjukat.

A kiutazás előtt a hallgató tájékozódik a fogadóintézmény szálláslehetőségeiről, illetve gondoskodik szálláshelyéről. Ebben a fogadóintézmény koordinátorai segítik. Szintén a hallgató gondoskodik az utazásának megszervezéséről, illetve a biztosításáról, amely a teljes kint tartózkodása alatt érvényes. A hallgatónak ki kell váltania az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

A hallgató a félév elején egyezteti itthoni tanáraival a küldő egyetemen felvett tárgyak elvégzésének feltételeit. Az Erasmus+ programban résztvevő hallgatóknak nem szükséges külön kérelmezni a kedvezményes tanulmányi rendet. (TVSZ)

Amennyiben a külföldön lehallgatni tervezett kurzusokat a hallgató itthoni kötelező vagy kötelezően válaszható kurzusok helyett kívánja elfogadtatni, úgy előzetes kreditelismerési kérelmet kell benyújtania. A kérelem beadásának határidejét a hatályos TVSZ szabályozza, ez azonban jellemzően a félév elején a regisztrációs hétre esik. A kérelem megtalálható a NEPTUN „Ügyintézés”  – „Kérvények” menüpont alatt (kreditátviteli kérelem).


Kiutazás után

A hallgatók kint tartózkodásuk végén  igazolást, vagyis Transcript of Records (ToR) dokumentumot kérnek a fogadóintézménytől, amely részletezi a hallgató által teljesített tárgyakat és krediteket. A hallgató hazaérkezése után leadja ezt a dokumentumot, valamint elfogadtatja a tárgyait. (A Kreditbeszámításról bővebben az alábbi pontban olvashatsz.)

Amennyiben a ToR nem tartalmazza a mobilitás időtartamát, ez esetben külön a tartózkodást igazoló dokumentum kiállítását kell kérni a hallgatónak (Certificate of Stay).

Az itthon felvett tárgyak teljesítéséről is gondoskodni kell, amennyiben ilyen irányú kötelezettségei maradtak.

A hallgatók online beszámolót készítenek külföldi tanulmányukról, amelyet a Tempus Közalapítvány oldalán töltenek fel. Erről hazaérkezésük után kapnak értesítést.

A beszámoló mellett újabb online nyelvi tesztre kerül sor. A nyelvi teszt eredménye nem jár további következményekkel, illetve kötelezettségekkel.