NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Bajai programokkal az értékteremtő tudományért

A november a tudomány hava. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kétnapos rendezvénysorozattal találkozhattak természettudományi és társadalomtudományi témákban a Víztudományi Karra látogatók.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának Könyvtára a bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesülettel és a Türr István Múzeummal együtt, közös célul tűzte ki a helyi lakosság és diákok szórakoztató tájékoztatását a tudományos területekkel kapcsolatban.

November 21-én este egy pódiumbeszélgetés keretében tanácskoztak a meghívott szakemberek „Környezetvédelem földön, vízen, levegőben” címmel, amit a kérdéskörrel kapcsolatos kötetlen beszélgetés követett a közönség bevonásával. A meghívott vendégek közt helyet foglalt fizikus-csillagász, innovációs vezető, az MTA-PAB Erdészeti Munkabizottságának egyik tagja, és a VTK is képviseltette magát a vízügyi tudományterület sajátosságaival Tamás Enikő Anna tolmácsolásában. A témák között szerepeltek a vizes élőhelyek, az erdőgazdálkodás, a zaj- és levegőszennyezés, az űrszemét és fényszennyezés, valamint az újonnan megalakult városi önkormányzat Környezetvédelmi, Civil és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának céljai is.

22-én délelőtt természettudományi témájú előadásokkal folytatódott a programsorozat, immáron a bajai középiskolák egymást váltó csoportjai töltötték meg a Nagyelőadót. A Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője a Felső-Bácska természeti értékeit vonultatta fel, szemléltetve az élővilág ismert és kevésbé népszerű szereplőit. A kar képviseletében Németh Zsolt a környezetünkben mindenhol előforduló mikroműanyagokról tartott beszámolót, majd Hetesi Zsolt „A mindennapi sugárzástól az atomerőművekig” címmel készült interaktív előadással. A leglelkesebb diákok egy 13+1 kérdésből álló online kvízt tölthettek ki értékes nyereményekért.

A második nap társadalomtudományi előadásokkal zárult. Dr. Mayer János történész a magyar történeti régészet úttörőjével, Posta Bélával ismertette meg a jelenlévőket, Papp Evelin régész muzeológus és Szabó Zsolt műszeres kutató pedig a 2019. év bajai kutatási eredményeiről számoltak be. Ezt követően Mácsik Petra a kari könyvtár vezetője hívta fel a figyelmet a Könyvtárban és annak régi könyveiben rejlő szaktudás pótolhatatlan értékeire.

A 2019. évi Magyar Tudomány Ünnepének mottója: Értékteremtő tudomány. Az idei gondolat felhívja a figyelmet a kutatói pálya vonzerejére, a kutatómunkát mint hivatást hirdettük Baján is a felnövekvő generációk számára.

„Bosszantó, hogy ki kellett hagynom a könyvtárat. Amikor utoljára régi könyvek tárában jártam, még nem is voltak olyan régiek.” – Mayer István reagálása az eseményt követően.

Dr. Gál Zoltán zenepedagógus és újságíró, Baja Város Díszpolgára írta rólunk: „Mayer János, Pap Evelin és Szabó Zsolt előadásán ott voltam. Remek előadások voltak, és utána az igazgatónő bemutatta a könyvtárat. Köszönet érte.”

NKE EKKL VTK