NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: SAGE Publishing

SAGE Publishing

Az 1965-ben alakult SAGE Publishing több mint 1000 folyóirata érhető el az adatbázisban, elsősorban humán-, társadalom-, természet- és orvostudományi témakörökben. Az adatbázis folyamatosan bővül, jelenleg több mint 900.000 cikket tartalmaz. A folyóiratok egészen 1999-ig visszamenőleg teljes szöveggel érhetőek el. Az adatbázisban található tudományos és lektorált kutatások, a közel 400 tudományos társasággal való együttműködés eredményei olyan területeken, mint az oktatás, vallás, pszichiátria és pszichológia, szociológia, egészségügy, farmakológia, üzlet és menedzsment, kriminológia, valamint neurológia.

Már a főoldalon találunk egy ajánló részt, ahol a rendszer megjeleníti a 3 legtöbbet olvasott, valamint a 3 legtöbbet idézett művek adatait, a rekordhoz vezető linkkel ellátva.

A gyűjteményben az egyszerű és részletes keresés mellett lehetőségünk van tudományterületekre leszűkített címlistában böngészni. Néhány karakter begépelése után a rendszer keresési javaslatokat ajánl fel. 
Részletes keresés esetében egyszerre több szűrési feltételt is megadhatunk: cím, szerző, absztrakt, kulcsszó alapján. Beállítható a kívánt megjelenési idő, valamint a cikkek elérhetőségének státusza. A keresésekhez további segédletet ITT találhatunk.
A találati lista megjelenése után tovább szűkíthetünk azon, az alábbi példakereséshez hasonlóan a cikkek típusa, megjelenési ideje és fő témaköre szerint. A cím előtti lakat ikon jelzi, hogy a mű elérhető-e. A cikkek PDF formátumban olvashatóak és letölthetőek, valamint az adatbázison belül is megtekinthetjük őket. Ebben az esetben elérhetővé válik a mű absztraktja, illusztrációja, kulcsszavai, valamint kapcsolódó cikkeket is ajánl a rendszer. Az Article Metrics fül alatt szerepel, hogy az egyes cikkeket hányszor olvasták el, illetve mekkora az Altmetric Score-ja, melynek számításáról több információ ITT érhető el.

A folyóiratok listája az alábbi linken érhető el. Böngészhetünk benne témakör vagy betűrend szerint. Az Egyetem kutatási területeihez legszorosabban kapcsolódó Social Sciences and Humanities gyűjtőkör közel 800 periodikát foglal magába. Ezen belül találhatjuk meg többek között a közigazgatási, jogi, kriminológiai, valamint a politikai folyóiratokat is.

Kiválasztva a minket érdeklő folyóiratot, a legfontosabb adatai láthatóak. Kiemeli az oldal a legfrissebb, a legolvasottabb és a legtöbbet hivatkozott cikkeket. A jobb oldalán található All issues feliratra kattintva a megjelent számok között böngészhetünk.
Az oldal alján látható a témához kapcsolódó SAGE Discipline Hub. Ezekben megtalálhatóak a legfrissebb cikkek, kulcsfontosságú könyvcímek, valamint a folyóiratok listája az adott témával kapcsolatban. A kiadó célja ezzel az innovatív lehetőséggel, hogy jobban bemutassa az egyes tudományágak kínálatát, különös figyelmet fordítva a legfrissebb tartalomra.

Regisztráció után elmenthetjük kereséseinket, kedvenc periodikáinkat, továbbá értesítést is kérhetünk adott folyóiratok frissülő cikkeiről. 

Más adatbázisokhoz hasonlóan a SAGE is szabad hozzáférést biztosít a COVID-19 témakörében megjelent cikkekhez. További információ ITT érhető el.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella