NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló: Wiley

A Wiley Online Library a világ egyik legátfogóbb teljes szövegű folyóirat-adatbázisa. Több mint 1600 folyóirat 6 millió tanulmányát tartalmazza 1997-ig visszamenőleg és több mint 20 ezer könyvet.
A multidiszciplináris adatbázis elsősorban orvos-, természet- és társadalomtudományi cikkeket foglal magába, de ezen kívül is számos tudományterület képviselve van.

Az alábbi témákat öleli fel az adatbázis, melyekre ha rákattintunk további bontásban láthatjuk azokat.

Az egyes témaköröket kiválasztva láthatjuk az azokban íródott legfrissebb és a legtöbbet hivatkozott cikkeket.
A tárgykörök részletességét kiválóan példázza, hogy a jog témáján belül 34 különböző jogág található meg. Büntetőjog témakörben több mint 12.000, míg például polgári jog témában közel 14.000 folyóiratcikk és könyvfejezet áll a felhasználók rendelkezésére.
A kezdőoldalon megtekinthetjük az újdonságokat is:

 

Az adatbázis két nagyobb részből áll: folyóiratok és az elektronikusan elérhető könyvek. Betűrend szerinti bontásban tekinthetjük meg őket, de tudományterületek alapján is kereshetünk köztük. 

Lehetőség van egyszerű és összetett keresésre az összes műben, illetve az egyes folyóiratokon belül is. Részletes keresés esetén a címen kívül a szerzők, kulcsszavak és az absztraktok szövege is kereshetővé válik, illetve megjelenés ideje szerint is szűkíthető a találati lista. A kereső használata során a felület bal oldalán keresési tippeket találunk.
A harmadik keresési opció kifejezetten a folyóiratok közötti kutatást segíti.
Az adatbázishoz használati segédlet is elérhető.

A kapott keresési találatokat tovább szűkíthetjük a publikáció típusa, a megjelenés ideje, hozzáférhetőségének mértéke, vagy tárgykör alapján, továbbá kiválaszthatunk egy konkrét folyóiratban megjelent cikkeket is.

 
Belekattintva egy folyóiratba, a periodika legfontosabb adatait láthatjuk. Egyszerűen elérhetőek a legfrissebb és a legtöbbször hivatkozott cikkek is.
 

Az alábbi módon jelölik a cikkek elérhetőségét:

A cikkek PDF formátumban tekinthetőek meg, ki lehet emelni egyes részeket, valamint jegyzeteket fűzni hozzá, majd letölteni. A tartalomjegyzék külön megnyitható, így könnyen átugorhatunk a számunkra releváns részekre. A cikkek jobb oldalán megtekinthető a citációs szám, a kulcsszavak (amelyek kattinthatóak, más hasonló tartalmakhoz vezetnek), az ábrák, illetve az irodalomjegyzék is.

A folyóiratokhoz hasonlóan az elektronikus könyveknél is PDF formátumban  tekinthetjük meg a munkákat, valamint a rendszer hasonló műveket itt is ajánl. Rövid ismertetőt találhatunk nem csak az adott könyvről, hanem annak fejezeteiről is külön-külön.

Regisztrációt követően elmenthetjük kereséseinket és értesítést kérhetünk a frissen megjelenő tartalmakról.
Gépelés során javaslatokat tesz a keresendő kifejezésre. 

Amennyiben rákattintunk a legfelső “Everything” lehetőségre, akkor az adatbázis egészében végzi el szűrésünket.

A járványhelyzetre való tekintettel, más adatbázisokhoz hasonlóan a Wiley is szabadon hozzáférhetővé teszi a Covid-19 témakörében megjelent publikációkat. További információ ITT érhető el.
 
 
Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella