NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A jövő könyvtárosai – pályaorientáció a VTK Kari Könyvtárban

2018. novemberében egy általános iskolás csoport tette látogatását a Víztudományi Kar könyvtárában. Mint minden évben, ebben az időszakban tartja a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja pályaorientációs napjait, kiterjesztve azt a diákság egészére, 1–8. osztályig. E programok kapcsán érkezett a koordinátorok felkérése, miszerint szeretnének megismerkedni a könyvtáros szakma szépségeivel, bepillantást nyerve egy egyetem mindennapjaiba.

A diákok számára életkoruknak megfelelően ráhangoló beszélgetéssel, illetve egy a könyvtári szabályokat és környezetet megismertető mesével indult a délelőtti program. A könyvtárhasználati foglalkozás rendhagyó módon ezen a napon a másik oldalról közelített a ’könyvtárosság’ felé, végigkövetve egy könyv útját a beérkezéstől a polcra kerülésig, a megkereséstől a kölcsönzésig. Munkánkra kíváncsiak voltak, kérdésekkel, tapasztalatokkal bombáztak minket.

A foglalkozás elérte célját, a délelőtt folyamán a gyerekek felismerhették, hogy tanulással, kitartással és szorgalommal közelebb lehet jutni az áhított céljaikig. S ha a könyvtárak világában látják meg helyüket, az számunkra azt igazolja, van jövőnk, az utánpótlásra számíthatunk.

Bízunk benne, hogy már az alsó tagozatos tanulók az évről évre ismétlődő pályaorientációs programoknak köszönhetően megismerik a vízügyi és/vagy könyvtáros szakmát, hogy egyszerűbbé és tudatosabbá válik számukra a pályaválasztás.

 

Szöveg: Mácsik Petra, NKE EKKL VTK