Új Nemzeti Kiválóság Program

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (a továbbiakban: ÚNKP) Magyarország Kormánya által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram.

Az ÚNKP célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját. Az ÚNKP ösztönzi a kimagasló kutatási és alkotói tevékenységet, a kiváló teljesítményt nyújtó, magyarországi felsőoktatási intézménynél kutatást és alkotó tevékenységet folytató – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, 45 év alatti oktató, kutatók támogatásával. Az ÚNKP a kutatói, alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területet figyelembe véve kívánja elősegíteni a tudományos kutatásokat és az innovációt.

Az ÚNKP a kutatói életpálya egyes szakaszaiban nyújtott nemzetközi színvonalú támogatással a kutatás és innováció területén elősegíti a jövő nemzedék kutatói, művészeti életpályára vonzását, illetve a már pályán lévő kutatók, művészek kutatói, alkotói tevékenységének megvalósulását. A kiválóság támogatása serkenti a versenyt, a kutatói, alkotói korfa kiegyensúlyozottabbá válását, a felhalmozott tudás Magyarországon történő hasznosulását. Az ÚNKP közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói, alkotói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási, alkotói eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos, művészi közösség számára.

A Programról általánosságban a Minisztérium honlapján tájékozódhat a http://www.unkp.gov.hu/unkp-rol oldalon.

 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíj Működési Szabályzatát az alábbi linken elérheti: link

Valamint az alábbi linkekre kattintva elérheti a pályázati kategóriák aloldalát:

  1. "Tehetséggel fel!" Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj
  2. Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj
  3. Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj
  4. Felsőoktatási Doktori Hallgatói, Doktorjelölti Kutatói Ösztöndíj
  5. Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj
  6. Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj - PÓTMEGHIRDETÉS

 

Az idei évben először a Pályázóknak van lehetőségük személyesen is benyújtani pályázatukat. Az ügyfélfogadás helyszínéről, rendjéről az alábbi aloldalon tájékozódhat: KAPCSOLAT, valamint az unkp@uni-nke.hu e-mail címen.