NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

LIBRE RÓTA, avagy könyvtári alakulat a Ludovika Pikniken

2018. május 11-én került megrendezésre az Egyetem első Ludovika Piknike, ami valóban közösségépítés volt felsőfokon. Főzőverseny, ügyességi játékok, felhőtlen kikapcsolódás és közvetlen beszélgetések vártak ránk a hatalmas játszótérré alakult Orczy-kertben.

Vállalva a kihívást, az egyetemi Dekatlon tízpróbáján a könyvtár lelkes kis csapata is megmérettette magát, és megmutathatta, micsoda erő és kitartás rejlik a szelíd könyvtárosokban. Mindenki jeleskedhetett valamely versenyszámban, s egymás számára is kiderült; ki a legjobb koncentrációban, gyorsaságban, célzásban, higgadtságban, magasságok leküzdésében. Aki kétségbe vonná, hogy a könyvek rendezése nem jár fizikai erőkifejtéssel, az az eseményen készült fotókból is láthatja, hogy a lexikonok közt eltöltött évek nem múlnak el nyomtalanul. Végre, a hangunkat is kiereszthettük, zenei műveltségünkön még egy unplugged Nirvana adaptáció sem foghatott ki. S bár tüzet oltani tudunk, nem biztos, hogy elég gyorsan. Leleményességünknek ugyanakkor meglett az eredménye, hisz az összetartozást jelképező brigádpólónkat mi más is boríthatta, mint a könyvtári pecsét rajzolata és az egyik kollégánk által készített kézműves könyvkitűző, így kölcsönözve egyedi megjelenést a piknik forgatagában.

A nap folyamán az egyik akadályt leküzdve a másik után, sőt önmagunk határait túllépve haladtunk a próbasorozat útján. Elszántságban, akaraterőben egy percig sem volt hiány. Az utolsó minutumig a pontgyűjtés lehetősége lebegett a szemünk előtt, miközben egymás segítése, az egymásra figyelés jellemezte egész jelenlétünk.

A lélekemelő és életre szóló pillanatok elmosták a megszokott hétköznapokat. Az egyik állomás szervezőinek véleménye alapján a csónakverseny legkreatívabb és legnagyobb összefogást bizonyító teljesítményét az EKKL nyújtotta. A spontán négykezes evezés helyi látványossággá vált, a Tóparti Terasz vendégeinek lelkét is megérintve, a célba érést elismerő tapsvihar fogadta.

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár a Csapatépítő főzésen 50 literes üstben, 30 főre hagyományos recept alapján paprikáskrumplit készített. A könyvtárosok a hozzávalókat már 9 órára előkészítették, így a tűzgyújtás után elsőként kezdett rotyogni a hatalmas üstben az étel. Tizenegy órára elkészült a szalonnás-kolbászos finomság, ami friss kenyér és ropogós csemegeuborka kíséretében laktatta jól a piknikező könyvtárosokat és levéltárosokat, valamint a Tízpróbáról visszaérkező csapatot.

S bár a fődíj nem az EKKL-t illette, mégis nyertünk egy közösen eltöltött napot, és egy felejthetetlen élményt.

 

A LIBRE RÓTA csapat tagjai: Sörény Edina – csapatkapitány, Káldor Zsófia, Mácsik Petra, Metzner Györgyné Györgyi, Nagyné Gáspár Judit,  Petényiné Szoó Görgyi, Reszegi Tünde

 

Szöveg: Mácsik Petra, mb. kari könyvtárvezető, NKE EKKL VTK