NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis használati tréning az Egyetemi Központi Könyvtárban

2018. szeptember 20-án, csütörtökön délután az egyetemi polgárok megismerkedhettek az EMIS és a CEIC adatbázisokkal. A bemutató előadásnak az Egyetemi Központi Könyvtár adott helyet, és Gergely Zoltán, az adatbázisok magyarországi képviselője tartotta.

Először az EMIS adatbázis került bemutatásra, amely a világ fejlődő gazdaságaiból kínál makroökonómiai információkat, valamint gazdasági híreket, elemzéseket és jelentéseket. A magyar csomag emellett tartalmazza a Magyarországra vonatkozó angol nyelvű nyomtatott és elektronikus forrásokat, például napi- és hetilapokat. Céginformációkat, pénzpiaci adatokat, makrogazdasági elemzéseket, részvény- és kötvénypiaci árfolyamokat, jogi adatbázisokat, gazdasági előrejelzéseket és statisztikákat tartalmaz, magyar és angol nyelven.

A CEIC több, mint 4 millió idősort tartalmazó globális makrogazdasági adatbázis, fejlett összehasonlító, vizualizációs és letöltési funkciókkal. Makroökonómia témában széles választékot találunk: pénzügy, bankszektor, turizmus, monetáris gazdaság, munkaerőpiac, telekommunikáció stb.

Az előadásból hasznos gyakorlati tudnivalókat hallottak az érdeklődők, például hogyan lehet néhány kattintással informatív grafikonokat és összehasonlításokat létrehozni, amelyeket tudományos kutatások, vagy akár szakdolgozatírás alkalmával eredményesen fel lehet használni.

Az adatbázisokat október 2-ig bárki kipróbálhatja az Egyetemi Központi Könyvtárban. Minden kedves Olvasónkat arra bátorítunk, hogy próbálják ki az adatbázisokat, és osszák meg velünk tapasztalataikat, észrevételeiket a konyvtar@uni-nke.hu címen.

 

Szöveg:Margit-Horváth Noémi, NKE EKKL Egyetemi Központi Könyvtár