NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Gyakorlati helyek, tanácsok

A szakmai gyakorlat kötelező, és egyben izgalmas részét képezi minden alap- és mesterszakos hallgató tanulmányainak. A legtöbbeknek ekkor adódik először lehetősége arra, hogy éles helyzetben próbálják magukat ki azon a szakterületen, amit eddig csak órai előadásokból és tankönyvekből ismertek.

A gyakorlati tapasztalatszerzés fontos kiegészítője az elméleti ismereteknek, egy külföldi gyakorlati hely pedig a későbbi, munkaerőpiacon történő elhelyezkedést is jelentősen megkönnyítheti. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol és hogyan teljesítik a hallgatók szakmai gyakorlatukat.


Mikor?

Ugyan a kötelező szakmai gyakorlat időtartama szakoktól és képzésektől függően 1-3 hónap között változhat, és teljesítése rendszerint az utolsó tanulmányi félévbe van beleépítve, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy fakultatívan ne lehetne több vagy hosszabb gyakorlatot teljesíteni. Jó, ha tudjuk, hogy a frissdiplomások közül a munkáltatók egyértelműen azokat a jelentkezőket részesítik előnyben, akik már valamilyen korábbi munkatapasztalattal is rendelkeznek.

Érdemes lehet tehát elgondolkozni azon, hogy a kötelezően meghatározott gyakorlati időtartamon túl – akár egy kevésbé megterhelő félévben, vagy a nyári szünetekben – további hónapokat is vállaljanak a hallgatók.

Azt is érdemes észben tartani, hogy sok külföldi gyakorlati hely (nemzetközi szervezetek, nagyobb intézetek) sajátos, több fordulós felvételi eljárással szelektálja a jelölteket, ami akár több hónapig is elhúzódhat.

 • Növelhetjük esélyünket a munkaerőpiacon azzal, ha több időt töltünk szakmai gyakorlatszerzéssel.
 • Ne hagyjuk utolsó pillanatra a gyakorlati helyek keresgélését, hiszen hosszabb ideig is elhúzódhat a kiválasztás folyamata.
 • Ha külképviseletre szeretnénk menni, jó ha tudjuk, hogy a kötelező nemzetbiztonsági átvilágítás 2-3 hónapot is igénybe vehet.
 • Bizonyos szervezetek csak évente párszor hirdetnek gyakornoki jelentkezést, így érdemes folyamatosan tájékozódni a weboldalakon.


Hol?

Az Egyetem csak akkor fogja elfogadni a szakmai gyakorlat teljesítését, ha az a munkakör, amiben dolgozunk, egybevág a tanulmányainkkal. Ha bizonytalanok vagyunk ezzel kapcsolatban, akkor érdemes kikérni a Tanulmányi Osztály véleményét. Természetesen saját érdekünket is az szolgálja legjobban, ha a gyakorlat során olyan tapasztalatokat tudunk szerezni, amiknek a későbbiekben is hasznát vesszük. Ha a gyakorlat szakmai karrierünk első lépcsőfokát jelenti, akkor a helyszínt úgy érdemes kiválasztani, hogy hosszú távú terveinkbe is illeszkedjen.

Más a helyzet akkor, ha a meghatározott követelményeken túl, több időt is tudunk szakmai gyakorlatra fordítani. Ilyenkor már megtehetjük azt is, hogy akár a tanulmányainkhoz picit lazábban kötődő helyek közül válogatunk, ezáltal színesítve szakmai portfóliónkat. A szakmai gyakorlat nagyszerű lehetőség arra, hogy többféle munkaterületen is kipróbáljuk magunkat, így később tudatosabb döntést hozhatunk a diplomaszerzés utáni elhelyezkedésnél.

 • A kötelezően előírt szakmai gyakorlaton túl, ha tudunk vállaljunk további hónapokat, hiszen ezzel növelhetjük esélyeinket a későbbi munkahelykeresésnél.
 • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az egyetem elismeri-e az általunk kinézett gyakorlati helyet szakmai gyakorlatként, forduljunk a Tanulmányi Osztályhoz.
 • Színesítsük szakmai portfóliónkat minél több munkaterület kipróbálásával.


Hogyan?

Lehet, hogy elsőre távolinak és nehéznek tűnik, de valójában egy külföldi szakmai gyakorlat megvalósítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha eldöntöttük, hogy mikor és nagyjából milyen területen szeretnénk dolgozni, már csak a pontos helyszín kiválasztása és a jelentkezés maradt hátra. Ehhez segítségül szolgálhatnak az erre a célra létrehozott, szakmai gyakorlati helyszíneket összegyűjtő oldalak, vagy ha már van pontos elképzelésünk, akkor érdemes közvetlenül a célintézmény weboldalát felkeresni.

Szinte minden nemzetközi szervezetnek és nagyobb intézménynek megvan a saját gyakornoki programja, a jelentkezés feltételeiről pedig részletes ismertetővel is szolgálnak. Vannak olyan helyek, ahol a gyakornokot ösztöndíj, vagy egyéb anyagi juttatás illeti meg, a legtöbb helyen viszont önerőből kell finanszírozni a kint tartózkodást. Azonban ez senkit ne bátortalanítson el, hiszen pontosan az ilyen helyzetekre nyújt segítséget az Erasmus+ ösztöndíjprogram.

Az ösztöndíjra minden évben kétszer, az őszi és a tavaszi félév elején lehet pályázni, és fontos megjegyezni, hogy a jelentkezésnek nem előfeltétele egy már meglévő gyakornoki szerződés, vagy ajánlat.

Érdemes tehát először Erasmus+ ösztöndíjra pályázni, a megnyert összeget pedig a szerződésben meghatározott időszakban tudjuk gyakorlatunk költségeinek finanszírozására felhasználni. Fontos megjegyezni, hogy Erasmus+ ösztöndíjból csak európai országban eltöltött gyakorlat finanszírozható, ugyanakkor az Európai Unió intézményeinél nem használható fel.

Külön említést érdemel az, ha valamelyik külföldi magyar képviseleten szeretnénk gyakorlatunkat eltölteni. Ehhez a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül kell pályázni, a felvételi procedúra pedig akár 3-4 hónapig is elhúzódhat, így érdemes ezzel előre kalkulálni. A gyakorlat önköltséges, de megnyert Erasmus+ ösztöndíjat itt is felhasználhatunk.

 • Külföldi szakmai gyakorlat kereséséhez gyűjtőoldalakat, és a célintézmények saját oldalait tudjuk használni.
 • A legtöbb esetben a gyakorlat során nem jár anyagi juttatás.
 • Erasmus+ ösztöndíjból finanszírozhatjuk külföldi szakmai gyakorlatunkat.
 • Erasmus+ ösztöndíjprogramra úgy is pályázhatunk, hogy még nincs gyakornoki szerződésünk, vagy ajánlatunk.
 • Erasmus+ ösztöndíjból nem finanszírozhatunk Európán kívüli országokban, vagy az Európai Unió intézményeinél eltöltendő gyakorlatot.

 

Tippek partnerkereséshez

Külföldi szakmai gyakorlatok gyűjtőoldalai

 

Javasolt intézmények

A Nemzetközi Iroda a karok segítségével gyűjtött egy listát olyan szervezetekről, amelyek az NKE hallgatóinak profiljába illenek. Ez a lista segítséget nyújthat a partnerkereséshez.

A listában szereplő szervezetekkel és intézményekkel a hallgatóknak önállóan kell felvenniük a kapcsolatot, az NKE nem vállal felelősséget a fogadókészségükért. További kérdésekkel az Nemzetközi Iroda és a kari koordinátorok továbbra is a hallgatók rendelkezésére állnak.

Az intézményeket tartalmazó táblázat letölthető az alábbi linkről:
Javasolt gyakorlati helyek