NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Adatbázis-ajánló - Szaktárs (Osiris és L'Harmattan)

A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és tegye hozzáférhetővé a legjelentősebb magyar szakkönyvkiadók műveit. Célja, hogy a csatlakozott kiadók minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé.
A felület az Arcanum Adatbázis Kft. munkája, mely az eredeti oldalképet őrző, de szövegesen is kereshető, kétrétegű PDF-formában teszi közzé a könyveket. Valós időben korlátlan számban tekinthetőek meg a könyvek, lementeni maximum 50 oldalig van lehetőségünk egyszerre.  Az adatbázis kínálatában tíz kiadó szerepel. Egyetemünknek jelenleg az Osiris és a L’Harmattan kiadványai érhetőek el

Az oldalon elérhető egy univerzális kereső, mely már néhány karakter megadása után találati javaslatokat ad meg. Amennyiben segítségre szorulnánk, a Szaktárs oldala tartalmaz egy részletes felhasználói útmutatót.

 

Osiris Kiadó

Az Osiris Kiadó az egyik legismertebb magyarországi tudományos és szépirodalmi könyvműhely.  A Kiadó évente átlag kétszáz címet jelentet meg, amelyek nagy része eredeti magyar mű. Jelenleg összesen több mint 1500 e-könyv érhető el az adatbázisban, elsősorban bölcsészet-, társadalomtudományi és szépirodalmi kiadványok közül válogathatunk.

Az egyetemi tanulmányokhoz leginkább kapcsolódó szakterületek a portálon: jogtudomány, politika – politológia.

A kiadó legjelentősebb sorozatai közül az egyik az Osiris klasszikusok, melyben magyar és a világirodalom nagyjait jelentetik meg.

Az Osiris könyvtár sorozatban publikálják a humán és társadalomtudományi (köztük az egyetemi oktatás tekintetében különösen jelentős jogtudományi) klasszikusokat is.

A felsőoktatás számára legfontosabb sorozat az Osiris tankönyvek, melyek antropológia, filmelmélet, filozófia, irodalomelmélet, jogtudomány, néprajz, nyelvészet, pedagógia, pszichológia, szociológia, történelem és teológia témakörben jelentet meg könyveket.

A témakörök szerinti böngészés mellett lehetőség van szerző, cím és kulcsszó szerinti keresésre is a teljes adatbázisban.

A kereső szabad szavas keresést tesz lehetővé a könyvek tartalmában, vagyis a metaadatoktól függetlenül a teljes digitális adattartalomban.

A keresőfelület egymezős, de a logikai operátorok és csonkolások használhatóak.

A kapott találati halmaznál már van szűkítési lehetőség az oldalsávban kiadási év és témakör alapján.

A kereső relevancia szerint rendezi a keresőkifejezésekre adott találatokat.

 

 

Az elérhető kiadványok szövegeiben is kereshetünk.

 

L'Harmattan Kiadó

Több mint 1400 bölcsészet- és társadalomtudományi szakmunkát, tankönyvet és forráskiadványt tartalmaz az adatbázis. A magas színvonalú szakkönyveket a L’Harmattan szépirodalmi portfoliója teszi teljessé.

Jelenleg mintegy 1500 szak- és tankönyvet tartalmazó adatbázis folyamatosan frissül. Évente mintegy 100 új könyv digitalizálásával és közzétételével a L’Harmattan Könyvkiadó arra törekszik, hogy a felsőoktatást, a kutatói szférát és az ismeretterjesztő irodalom iránt érdeklődő olvasók körét folyamatosan naprakész tudományos tartalommal lássa el.

Külön fülön szűkíthetünk a sorozatokra.

Az adatbázis aktuális tartalmát egy txt fájlban tölthetjük le, mely betűrendben tartalmazza a könyveket.

Keresési mechanizmusa azonos az Osiris Kiadónál működővel.

Szöveg: Bene Zsófia, Hevesi Daniella