NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Fulbright

Fulbright Magyar-Amerikai Csereprogram

A Fulbright-program posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogram, melynek alapvető célja, hogy elősegítse az országok közötti kölcsönös megértést, valamint lehetőséget nyújtson tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére.

A Fulbright Programhoz tartozik Humphrey ösztöndíj, ami egy fokozatot nem adó, részben posztgraduális szintű egyetemi program. Erről bővebben a lap alján olvashatsz.

Pályázati határidő

2023. május 15. (Posztgraduális hallgatói Ösztöndíjak)
2023. október 16. (Oktatói és Kutatói Ösztöndíjak)

Pályázhatnak

Pályázhatnak azok a magyar állampolgárok, akik felsőfokú végzettséggel valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Amerikai Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni (és/vagy PhD hallgatóként kutatni), oktatni vagy kutatni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. Kiemelt figyelmet kapnak az Egyesült Államokra vonatkozó ismeretek és a magyarországi gazdasági, társadalmi fejlesztési törekvésekkel összhangban lévő területek.

A Fulbright Program szellemiségének megfelelően megkülönböztetett figyelmet élveznek azok a pályázók, akik az Egyesült Államokban megszerzett tudásukat és tapasztalataikat a leghatékonyabban tudják a magyar társadalom szolgálatába állítani; azok, akik eddig még nem folytathattak hosszabb külföldi tanulmányokat; valamint akik tevékenységükkel fáradhatatlanul ápolják és szolgálják a két ország közötti oktatási és kulturális kapcsolatok erősítését.

A támogatás mértéke

A Fulbright Program az amerikai egyesült államokbeli tartózkodás alapvető költségeit fedezi, ami meghatározott havi ellátmány formájában kerül kifizetésre. Ennek összege államonként, illetve egyetemenként változó. Ezen felül a Fulbright Program hozzájárul a kezdeti anyagi terhek és szakkönyvek vásárlási költséginek csökkentéséhez, hozzájárul a tandíjhoz és fedezi a Magyarország és az Egyesült Államok közötti egyszeri oda-vissza utazás költségét, valamint egészségügyi- és balesetbiztosítást az ösztöndíjas részére.

A Fulbright Program szerény mértékű támogatást nyújt a kísérő családtagok részére, ami azonban nem fedezi az összes felmerülő többletköltséget. A kísérő családtagok repülőjegyéről, biztosításáról és megélhetési költségéről az ösztöndíjasnak kell gondoskodnia.

Pályázati felhívások:

Fulbright posztgraduális hallgatói ösztöndíjak

Fulbright oktatói ösztöndíjak

Fulbright kutatói ösztöndíjak

 

FULBRIGHT BIZOTTSÁG
Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság

Cím: 1082 Budapest, Baross u. 62.
Telefon: 06 (1) 462-8040
E-mail: info@fulbright.hu
Web: www.fulbright.hu

 

Hubert H. Humphrey Ösztöndíj

Humphrey ösztöndíj a Fulbright Programhoz tartozó, fokozatot nem adó, részben posztgraduális szintű egyetemi program, részben szakmai továbbképzés (szakmai gyakorlat, részvétel konferencián, intézménylátogatás, konzultáció) a program által felkínált egyetemen. Az ösztöndíjak időtartama egy tanév, amely kiegészíthető 6 hónapnál nem hosszabb gyakorlati munkával.

Ajánlott a közszolgálat iránt elhivatott szakemberek számára, akik közintézménynél vagy magánvállalatnál töltenek be vezetői beosztást.

Pályázati feltételek

  • egyetemi diploma
  • minimum 5 év szakmai tapasztalat

 Részletes információ