NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Orczy Úti Kollégium

A kollégium és környéke

A Kollégium Budapest VIII. kerületében, a Nagyvárad térnél helyezkedik el, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campusán. A 2015 szeptemberében átadott épületet az Orczy park veszi körül, mely lehetőséget nyújt kikapcsolódásra, a belvárosban ritkán elérhető nagy zöldterület, és tó nyújtotta pihentető környezet élvezetére. Belvároshoz való közelsége lehetőséget ad a szórakozásra, a főváros kulturális intézményeinek gyors elérésére.

 

A kollégium felszereltsége

Beköltözéskor minden kollégista kap egy mágneses belépőkártyát, amellyel a bejáratnál kihelyezett forgóvillán keresztül tud feljutni az emeletekre. A bejáratnál 0-24 óra között portaszolgálat működik. A vendégként érkezőket is ők regisztrálják, adnak ki részükre vendégkártyát az épületben tartózkodáshoz.

A Kollégium zárt parkolóval rendelkezik, melyet a kollégisták kizárólag indokolt esetben a kollégiumvezető engedélyével használhatnak saját személygépkocsijuk tárolására. Beköltözéskor és kiköltözéskor a szabad parkolóhelyektől függően a kollégisták hozzátartozói gépjárműveikkel a ki- és bepakolás időtartamára, térítésmentesen vehetik igénybe a parkolót. A kollégista mozgássérült közvetlen hozzátartozója (szülő, nagyszülő, testvér) a Kollégium parkolóját a látogatás idejére térítésmentesen veheti igénybe.

A kollégium 5 emeletes, a szintekre négy darab lift és két lépcsőház segítségével lehet feljutni. A kollégiumnak saját, zárt bicikli tárolója is van, így a kerékpárral közlekedők díjmentesen, belépőkártyájukkal használhatják a tárolót, amennyiben erre vonatkozó igényüket a kollégiumvezető vagy a referensek felé jelezték. A kollégium helyiségei akadálymentesítettek.

 

Szintek, szobák

A földszinten négy, multimédiás tanterem és a kiszolgáló egységek (mosókonyha, szeméttároló helyiség, raktárak, konditerem), a kollégiumi vezetés, illetve a Hallgatói Önkormányzatok és Szakkollégiumok irodái találhatók. A kollégium 1-5 emeletein helyezkednek el a lakószobák és a közösségi konyhák/étkezők. Szintenként 31db szoba található, a hallgatói szobaegységek „A” és „B” részből állnak, saját fürdő és WC használattal. Tehát egy szobaegységben 4 fő él, akik a vizes helyiségeken osztoznak, de a közös előszobából egy-egy szoba nyílik, melyek két fős szobarészek, 1-1 db egyszemélyes ággyal. Az ágyneműt igény szerint a kollégium biztosítja, huzatokat, lepedőt a kollégistáknak kell maguknak beszerezni. (takaró:140*200 cm; párna:70*90 cm). Minden lakónak a szobában 1db két ajtós ruhás szekrény, 1db éjjeli szekrény, 1db íróasztal és polc, illetve 1db előszobai tároló szekrény jut. Olvasólámpa az ágyak felett van, az íróasztalon nincs, ezt szintén akinek igénye van rá, magának szerzi be. A szobaegységekhez tartozik saját fürdőszoba, amelyben található egy zuhanyzó, WC és 2 mosdókagyló. Minden szoba és szobarész is külön, kulccsal zárható, illetve a szobákban található szekrények is kulcsokkal zárhatók. Minden szobaegységben van hűtő, fagyasztóval és mikrohullámú sütő, de a szobákban egyéb hőfejlesztő eszközök használata (kávéfőző, kenyérpirító stb.) használata tilos, erre a közösségi konyhában van lehetőség.

Az épület teljes területén tilos a dohányzás, kivéve az erre kijelölt helyeken. A közösségi konyhákban sütők, hűtőszekrények, főzőlapok és mikrohullámú sütők állnak rendelkezésre az ételkészítéshez. Mosogatni is itt szabad, a szobákban tilos. A konyhákban/közösségi terekben, szintenként 2db nagyméretű televízió és babzsákok szolgálják a kényelmet. Az edényeket és evőeszközöket mindenkinek magának kell beszereznie.

A földszinten található mosókonyhában 12db nagy teljesítményű mosógép és szárítógép található, melyek díjmentesen használhatók, de a kisebb ruhaneműkhöz kötelező mosózsákot használni a dugulás elkerülése végett. A kollégistának csak annyi a teendője, hogy beállítja az óráját, hogy időben odaérjen a mosás/szárítás végére. A helyiségben van lehetőség ruhaszárító állványok használatára, illetve vasalódeszkák és vasalók állnak a lakók rendelkezésére.

A kollégiumban takarító személyzet dolgozik azon, hogy maradéktalanul tiszta és rendezett legyen az épület. A szobákban azonban a kollégisták maguk takarítanak, a tisztaságot és a szobarendet pedig heti rendszerességgel ellenőrzi a kollégiumi vezetés. A közösségi terekben is mindenkinek kötelessége tisztaságot, rendet hagyni ételkészítés, étkezés után. A szemetet szelektíven kell gyűjteni és a kollégistáknak maguknak kell a földszinti szeméttárolóba levinni.