NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Fekecs Gábor Különgyűjtemény

Fekecs Gábor Különgyűjtemény

Fekecs Gábor repülőmérnöknek készült. Középiskolásként már belépett az akkori Műegyetemi Sportrepülő Egyesületbe, ennek ellenére intézményi átszervezés miatt négy különbözeti vizsga és további egy év tanulás után 1952-ben hajómérnökként szerzett diplomát Budapesten, majd 1954-től a Dunai Hajógyár budapesti tervezőirodájában dolgozott.

Az ötvenes évek közepétől aknamentesítő hajók helyett már motorkerékpár- oldalkocsik gyártásával is foglalkoztak, melyek tervezésének előkészítését Fekecs Gábor irányította. Emellett megmaradt a hajógyártás területén is, motorcsónakok, vízibuszok készültek szakmai közreműködésével, melyek tesztelésében maga is részt vett napi szinten. A hatvanas évek közepétől a Magyar Hajó- és Darugyár központjában dolgozott. 1968-tól az Országos Tervhivatalban az Ipari Főcsoport informatikai felelőse lett. 1972-től az általa szervezett új osztály vezetője lett a Számítástechnikai Központban, egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig.

A repülés, főként a vitorlázórepülés iránti szeretete egész életét végigkísérte. Könyvgyűjteményét évtizedek alatt gyűjtötte, mely kizárólag a repüléssel kapcsolatos szak- és szépirodalomból áll. Könyvtárát 2015-ben ajándékozta a szolnoki Repülőműszaki Gyűjteménynek. A szakkönyvek között magyar, angol, német, olasz és francia nyelvű könyvek találhatóak; a szépirodalmi művek magyar vagy angol nyelvűek. Folyóiratritkaságok bekötött számait is tartalmazza a gyűjtemény, többek között a Magyar Szárnyak teljes első évfolyamát is.

A gyűjtemény összetételét az adományozó Fekecs Gábor érdeklődési területe jellemzi: korai repüléstörténet, a forgalmi repülés és repülőgépgyártás története az Amerikai Egyesült Államokban, repülésbiztonság, a repülés második világháborúban játszott szerepe, vitorlázó és motoros repülőgépek tervezése és gyártása Magyarországon, úttörő nők a repülésben, „vadon” repülés története Alaszkában és Észak-Kanadában, repülésmeteorológia és a Nemzetközi Repülő Szövetség (FAI) sportrepülésre vonatkozó szabályzatai.

---