NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kézzel fogható történelem Baján

2019. október 10-én délelőtt a Marosvásárhelyi Református Kollégium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 27 fős küldöttsége látogatott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának Kari Könyvtárába és a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának Bajai Fióklevéltárába. A bajai III. Béla Gimnázium vendégeként itt tartózkodó csoport a trianoni békeszerződés és az első világháború bajai emlékeivel ismerkedik városunkban.

A program keretében Dr. Dániel József, az egykori vízügyi főiskola nyugalmazott tanára tartott előadást a gyerekeknek Baja első világháborús szerepéről, a háborút követő szerb megszállásról, a párizsi békekonferenciának, majd a trianoni békének a térségünkre gyakorolt hatásáról. Az előadás végén külön kitért a Habsburg uralkodócsalád és Baja speciális kapcsolatára, az utolsó magyar király, IV. Károly a bajai Duna híd lábától indult el Madeira-szigetére a „száműzetésbe”.

Ezután a gyerekek a bajai levéltárral és érdekesebb dokumentumaival ismerkedhettek meg Sarlós István levéltáros vezetésével. Eredetiben láthatták a Ferenc Ferdinánd trónörökös halálról tudósító 1914 júniusi táviratot, az 1918-as szerb megszállást követő első városi közgyűlés jegyzőkönyvét, valamint egy válogatást a bajai oklevelek – kórházi oklevél, dr. Vass József pavilon emlékkönyv, kövezetvám-szedési oklevél – gyűjteményéből.

A program délután a Déri-kertben álló első világháborús hősi emlékmű megkoszorúzásával folytatódott.

Az EKKL Víztudományi Kar Kari Könyvtára nem először fog össze a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltár Bajai Fióklevéltárával, hogy a jövő kutatóinak érdeklődését felkeltse a történelemtudomány és a helyi értékek fontossága iránt.

NKE EKKL VTK