NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kárpát-medencei fiatal könyvtárosok látogatása az EKKL-ben

November 5-én, hétfőn Könyvtárunkba látogattak a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése ösztöndíjprogram résztvevői. A látogatás alkalmával Bedekovits Tamás mb. főigazgató és Dr. Horváthné Tóth Zsuzsanna kari könyvtárigazgató mutatták be az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár működését és az Egyetem karait kiszolgáló könyvtári munka egyes sajátosságait. A látogatók természetesen megismerkedtek a könyvtári terekkel és raktárakkal is. Ezek után megtekinthették a megújult Ludovika Campust is.

A „Könyvtár, ami összeköt” az Országgyűlés elnöke, Kövér László által kiírt pályázat nyertesei és anyaországi delegáltjai számára egy kiváló lehetőség a könyvtárszakmai együttműködésre, tapasztalatcserére, melyet minden évben az Országgyűlési Könyvtár koordinál.  A határon túli és határon belüli könyvtáros résztvevők október 13. és november 9. között ellátogatnak számos hazai könyvtárba, megismerve a hazai könyvtári rendszer működését és sajátosságait.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem évről évre fontos szerepet vállal az ösztöndíjprogram sikeres lebonyolításában, többek között delegált kollégák részvételét biztosítva, illetve vállalva a határainkon túlról érkező könyvtárosok elszállásolását a legmodernebb körülmények között, a 2017-ben Építőipari Nívódíjat elnyert NKE Orczy úti Kollégiumában. A sikeres együttműködést is bizonyítja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára, Horváth József november 6-án elsőként vehette át a Nagy Miklós-díjat, amelyet évente egy alkalommal adományoznak annak a személynek, aki tevékenységével kiemelkedően segíti az Országgyűlési Könyvtár munkáját. A díjat egyebek mellett a „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíjprogram megvalósításáért tett munkájáért ítélték neki.

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár munkatársai minden kedves résztvevőnek eredményes munkát és sok pozitív élményt kívánnak az egyhónapos ösztöndíjprogram ideje alatt és az után is.

 

Szöveg: Margit-Horváth Noémi, NKE EKKL Egyetemi Központi Könyvtár