NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kutatástámogatási tréningsorozat rendészettudományi kutatóknak

Online kutatástámogatási tréningsorozat rendészettudományi kutatóknak

Az NKE Egyetemi Könyvtár a Rendészettudományi Karral együttműködésben online kutatástámogatási tréningsorozatot tart a kar kutatói számára. A továbbképzésen az RTK kutatói megismerhetik az NKE-n rendelkezésre álló teljes szövegű és bibliográfiai adatbázisokat, ezek használatát a kutatási területük feltérképezéséhez, valamint a releváns szakirodalmi információk és adatforrások eléréséhez. Továbbá bemutatásra kerülnek a publikációs folyamat alapvető lépései, az ezek során használható eszközök, hasznos tippek a megfelelő folyóirat megtalálásához, valamint az egyetem kutatói számára ingyenesen rendelkezésre álló open access publikálási lehetőségek. A tréningsorozat 4 alkalommal 1-1 órát vesz igénybe és mind a négy rész két alkalommal kerül megtartásra, hogy a résztvevők számára legyen választási lehetőség.


Tematika

 

RTK Kutatástámogatási tréning I.: Teljesszövegű adatbázisok használata

2021. december 14 és 2022. január 11. 14 óra

Az NKE-n elérhető teljes szövegű adatbázisok áttekintése, a résztvevők kutatási területének megfelelő adatbázisok használatának bemutatása a gyakorlatban (keresési módszerek, szűrések, automatikus témafigyelés).


RTK Kutatástámogatási tréning II.: Hivatkozási adatbázisok használata

2022. január 13 és 2022. január 18. 14 óra

Nemzetközi hivatkozási és bibliográfiai adatbázisok áttekintése (Web of Science, Scopus, Dimensions), egy kiválasztott adatbázis használatának bemutatása a gyakorlatban (adott szakterület feltérképezése a hivatkozási hálózatok segítségével, hivatkozások automatikus gyűjtése).


RTK Kutatástámogatási tréning III.: Publikálás alapvetés, folyóiratválasztás

2022. január 20 és 2022. január 25. 14 óra

A kutatók teljesítményének értékeléséhez kapcsolódó tudománymetriai mérőszámok áttekintése (Impakt faktor, Scimago ranking, H-index). A publikációs folyamat kezdete, veszélyek és eszközök megismerése (predator folyóiratok elkerülése, folyóiratajánló szolgáltatások).


RTK Kutatástámogatási tréning IV.: Cikkírás, open access publikálás

2022. január 27 és 2022. február 7. 14 óra

A publikációs folyamat lépéseinek áttekintése (referenciakezelő szoftverek, lektorálási folyamat, publikáció megosztási közösségi szolgáltatások). Az open access publikálásban rejlő lehetőségek és az NKE open access szerződéseinek keretében való publikálás bemutatása.