NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ludovika történeti kiállítás

 

2022. május 23-án, a Nemzeti Honvédtisztképzés 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között nyitott meg a „A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG” A Ludovika Akadémia története 1808-1945 című állandó történeti kiállítás a Ludovika Campus Szárnyépületében. Hiánypótló gyűjtemény jött létre ezzel, hiszen történelmi emlékhelyként nemzetünk múltja és történelmi emlékezete szempontjából szimbolikus jelentőségű helyszín a Ludovika Akadémia.

Az interaktív kiállítás célja bemutatni a Magyar Királyi Ludovika Akadémia izgalmas történetét, azonban nem csupán a hadtörténelem szemüvegén keresztül. A tárlat központjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak, akik élettel töltötték meg egykor az Akadémia falait: a nemzeti tisztképzés elindítását támogató hazafiak, az intézményt fejlesztő parancsnokok, a keménykezű, de tisztelt tanárok, és persze a kihágásokra mindig kapható, de a tiszti hivatás felé erős akarattal törekedő örök akadémikusok.

Az Akadémia képzésének céljai között mindig szerepelt, hogy az intézmény hazájukat szerető, erkölcsös, megbízható, alárendeltjeikről gondoskodó, lovagias gondolkodású tiszteket bocsásson ki falai közül. Ugyanakkor a képzésben jelentős szerep jutott a társasági és kulturális nevelésnek is. A tanórákon táncolni, énekelni, vívni és lovagolni is tanultak a tisztjelöltek, megismerkedtek a művészetek majdnem minden ágával, és a hadtudományon kívül más tudományterületekkel is. Mindezek a hagyományok bemutatásra kerülnek a kiállításon, testközelbe hozva az egykori diákok mindennapjait.

Az élményszerű megközelítést szolgálja, hogy az eddig soha nem látott műtárgy, több száz fotó és dokumentum megtekintése mellett a látogatók kipróbálhatják magukat a Ludovikás tisztjelöltek 20. század eleji lőgyakorlatán 21. századi technológia segítségével (vezetett látogatás során). A korhű installációkba vetített digitális látványelemek, miliők, a tanterem, vívóterem, a tiszti kaszinó és a terepgyakorlat korszerű, látványos bemutatása a látogató köré varázsolja, szinte kézzel foghatóvá teszi a hallgatók életét.

A kiállítás ráadásul igény szerint idegenvezető nélkül is megtekinthető! Az emlékhely bemutatására fejlesztett - a Google Playből és az App Store-ból is letölthető - applikáción keresztül, QR kódok beolvasásával elérhetőek a 3D-s interaktív és szöveges tartalmak, amelyek minden korszakhoz kapcsolódva bővítik a tárlat anyagát, lehetővé téve az elmélyülést a történelmi csomópontok világában, az újkori magyar hadtörténet, művelődéstörténet és társadalomtörténet egy eddig kevésbe ismert fejezetében.

 

A kiállítás nem egyetemi polgárok számára is látogatható előzetes – a tervezett látogatás előtt legalább három munkanappal történt –  bejelentkezés alapján, az alábbi időintervallumokban:

Bejelentkezés


A kiállítás megtekinítésére / tárlatvezetésre való bejelentkezés: ludovikamuzeum@uni-nke.hu

 

Megközelítés


Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 1.  -  Ludovika Szárnyépület

(47.48093833898807, 19.087308094257942)

Applikáció

 

További információ, média megjelenés

 

https://welovebudapest.com/cikk/2022/5/25/latnivalok-es-kultura-fegyverek-egyenruhak-kituntetesek-a-ludovika-tortenete

https://www.uni-nke.hu/hirek/2022/09/09/kitarja-kapuit-a-ludovika-torteneti-kiallitas

http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/429

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/nemzeti-kozszolgalati-egyetem-1/ludovika-torteneti-allando-kiallitas-tarlatvezetessel