NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szent László Program

Szent László Program: Erdély felfedezése
szabadon válaszható tantárgy – erdélyi tanulmányi körút

„Azért indulok el mindig egy nagy útra, hogy bennem is elinduljon valami.” (Cholnoky Jenő földrajztudós)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent László Programja egy olyan szabadon választható tantárgy, amely tanulmányi körutat kínál az egyetem polgárai számára, amelynek keretében bepillantást kaphatnak Erdély történelmi, kulturális és szellemi örökségébe. Tervezett körutunkkal érintjük Erdély szinte minden nagyobb régióját (Székelyföld, Erdélyi Szászföld, Dél-Erdély, Erdélyi-Medence, Partium).

 

első nap
hétfő

második nap
kedd

harmadik nap
szerda

negyedik nap
csütörtök

ötödik nap
péntek

Budapest
Arad
Piski
Déva

 

Déva
Vajdahunyad
Gyulafehérvár
Nagyszeben
Csíksomlyó

Csíksomlyó
Csíkszépviz
Madéfalva
Nyergestető
Tusnádfürdő
Csíksomlyó

Csíksomlyó
Gyilkos-tó
Békás-szoros
Torda
Kolozsvár

Kolozsvár
Királyhágó
Budapest

Szálláshelyeink:

Déván, a Szent Ferenc Alapítvány vendégházaiban: 330046-Deva, Str. Progresului 6., jud. HD. Csíksomlyón: Szent István Otthon, Strada Szék 152, Miercurea Ciuc, Románia. Kolozsvárott: Hotel Melody, Piața Unirii 29, Cluj-Napoca 400394, Románia. 

 

Javasolt útvonalak és programok

Hétfő

Indulás kisbusszal az NKE Oktatási Épületének parkolójából. Javasolt az ebédet otthonról hozott batyuból elfogyasztani. A nagylaki határátkelést követően autópályán haladunk tovább Aradon át Piskire és Dévára, ahová a délutáni órákban érkezünk meg. Aradnál egy rövid megemlékezéssel egybekötött megállót tartunk az aradi tizenhárom vértanú emlékművénél. Piskinél megemlékezünk az 1849. február 9-ei piski csatáról, Bem tábornok Erdély megtartásáért vívott sorsdöntő győzelméről. Ezt követően megmásszuk „magos Déva várát”, amelynek építéséhez fűződik a „Kőműves Kelemen” népballadánk. A várhegyről gyönyörű kilátás nyílik a városra és az Erdélyi-Érchegységre. Szállásunk a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó vendégházakban lesz.

Kedd

A reggeli órákban szálláshelyünket elhagyva megtekintjük Vajdahunyad várkastélyát (lovagterem, várkápolna, történeti kiállítás), majd elindulunk Gyulafehérvárra, ahol a katolikus érseki székesegyházban tiszteletünket tesszük a Hunyadiak sírjánál. Felkeressük Európa egyik korábbi kulturális fővárosát, Nagyszebent, amely már a középkorban Erdély legnagyobb kézműipari és kereskedővárosa, valamint jelentős művelődési központja volt. A belvárosban egy rövid séta és megálló keretében megtekintjük a városmag jellegzetességeit. Ezt követően elindulunk Székelyföldre. Szállás és vacsora Csíksomlyón, a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Szent István Otthonban lesz.

Szerda

A reggeli órákban megtekintjük Csíksomlyó kegytemplomát, ahol a ferencesek évszázadok óta megtartják a pünkösdi búcsút, amely mára már Hungarikum, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értéke. Aki erőt érez magában, annak érdemes felkapaszkodnia a Kissomlyó-hegyre, ahol megtekinti az 1456-os nándorfehérvári győzelem emlékére épült Salvator-kápolnát. Ezt követően buszra szállunk és Csíkszépvizen megtekintjük a Székely Határőr Emlékközpontot, amely közel 600 m2-en interaktív kiállítással bemutatja a székely határőrség történetét. A kiállításon látványban gazdag tárgy- és térrekonstrukciók mellett korszerű technikai eszközök segítenek majd bennünket, hogy megismerkedhessünk 1000 év történelmével. Ezt követően Madéfalván megemlékezünk arról a veszedelemről, amelyben egy havas téli éjszakán, vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 200 embert mészárolt le a császári katonaság. A tragédiának nemcsak a felállított hatalmas kőoszlop állít emléket, hanem például Nyirő József regénybe szőtt Madéfalvi veszedelem c. munkája is. Utunk során eljutunk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert Nyergestetőre is, ahol a tömegsírokra állított kopjafáknál megemlékezünk az 1849. augusztus elseji csatában elhunyt székelyekről. Következő állomásunk Tusnádfürdő, ahol a városban tett séta után találkozunk a Szent László Gyermekvédelmi Központ lakóival.

Csütörtök

A nap folyamán igazi természeti ritkaságokat tekintünk meg és egyedülálló látványban lehet részünk. A Gyilkos-tó 1838-ban keletkezett egy földcsuszamlásnak köszönhetően, amely elzárta a Békás-patak útját. A tóból ma is kilátszanak az elöntött fenyők csúcsai, ugyanis a vasoxidos, meszes víz konzerválta azokat. Ugyancsak lélegzetelállító látványt nyújt a Békás-szoros, amely egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. Kolozsvártól mintegy 40 km-re fekszik a sóbányái miatt már a római időkben nagy jelentőségre tett Torda települése. Itt található a Tordai-hasadék, amelyhez népmonda is kötődik, ugyanis a kunok elől menekülő Szent László király imájának tulajdonítják a hasadék keletkezését. A mohácsi vész után pedig jelentős országgyűlések színhelye volt. 1568-ban itt foglalták törvénybe a világon először a lelkiismereti és vallásszabadságot. Ha belépünk a tordai sóbányába, azzal az Erdély mélyén fekvő varázslatos földre lépünk be. A kora esti órákban megérkezés Kolozsvárra, ahol a szállás elfoglása után egy rövid séta keretében megtekinthetjük az 1900-as párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott bronzból készült szoborcsoportot és Mátyás király szülőházának udvarát. Szállás és vacsora a Melody Hotelben.

Péntek

A kora délelőtti órákban megtekintjük a Szent Mihály templomot, amely a magyar történelemben többek között arról nevezetes, hogy Szapolyai János özvegye, Izabella királyné e falak között mondott le Magyarország trónjáról, amely megnyitotta az utat az Erdélyi Fejedelemség létrejötte előtt. Felkeressük a Házsongárdi temetőt, ahol sok híres egyetemi tanár, tudós, író, költő, politikus és művész nyugszik (például Apáczai Csere János, Szenczi Molnár Albert, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Kós Károly). Útban hazafelé megtekintjük a kolozsmonostori Kálvária-dombon fekvő, híres történelmi szerepű kolozsmonostori bencés apátsági kolostortemplomot, amelyet a hagyomány szerint I. Béla király alapított. 1437-ben a Budai Nagy Antal-féle felkelés harci sikerei nyomán itt kötöttek az urak kétszer is egyezményt a felkelőkkel. A templom és templomkert megtekintése után buszra szállunk és az 582 méter magasságban található Király-hágón áthaladva Erdély kapuján, Nagyváradot is érintve átlépjük az országhatárt és folytatjuk utunkat Budapest felé. Érkezés az esti órákban.

 

Az utazáshoz fontos információ:

 • Reggelit és meleg vacsorát a szálláshelyeken biztosítanak számunkra, az ebédet úticsomagban kapjuk meg (szendvics, üdítő, müzli-szelet, gyümölcs formájában).
 • Fontos, hogy a különböző ételérzékenységgel küzdők speciális igényeit nem tudjuk teljesíteni. Aki ennek ellenére szeretne résztvenni, annak előzetesen, még itthon kell gondoskodnia a szükségleteiről, mert nem lesz lehetőség vásárolni minden nap, illetve a speciális élelmiszerek beszerzése sem olyan egyszerű Erdélyben, mint Magyarországon.
 • Hangsúlyozzuk, hogy szállásaink egyszerűek, vendégházak és gyermekvédelmi otthonok. Mindenki hozzon magával papucsot, törölközőt és alapvető higiéniai eszközöket.
 • Mivel Erdélyben az időjárás a magyarországi helyzethez képest sokkal hűvösebb és változékonyabb (Csíkszereda például az ország leghidegebb pontja), ezért fontos a csapadékkal is számoló meleg, réteges öltözködés (például melegítőfelső, kabát). Mivel a programban szerepel a Kissomlyó-hegy (relatív magassága 200 m), javasolt kisebb túrára is alkalmas zárt cipő használata. Az időjárásról érdemes előzetesen is tájékozódni a világhálón.
 • Fontos az eső elleni védelem (esőkabát, vízálló cipő).
 • Amennyiben valamelyik résztvevő állandó gyógyszeres kezelés alatt áll, kérjük ezeket is hozza magával.
 • Javasolt az útra némi váltott költőpénzt hozni (1 román lej 80 Ft).
 • Fontos, hogy mindenki hozza magával a diákigazolványát és a határátlépésre jogosító iratokat (útlevél vagy személyi igazolvány), illetve személyes papírjait.
 • Az utazással kapcsolatos kérdéseket az erdely-info@uni-nke.hu elérhetőségre várjuk.
 • Minden csoportot egy oktató és a Kreatív Tanulás Osztály részéről egy munkatárs fog kísérni.
 • A kurzus teljesítéséről az oktatótól fognak tájékoztatást kapni.

Kreatív Tanulás Osztály