NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Lórántffy Zsuzsanna Mentorprogram

 

A Szent László Program erdélyi utazásai során a szállásadó gyermekvédelmi otthonok lakói és nevelőik, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói és oktatói részéről közös igényként merült fel a jövőbeli kapcsolattartás és támogatás egy mentorprogram formájában.

A program célja a dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott fiatalok tanulmányi és társadalmi felzárkóztatásának segítése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem polgárainak önkéntes munkája által.

A program egyik pillére a mentorálás, amelyet az Egyetem hallgatói és munkatársai végeznének heti rendszerességgel online formában. Ennek módja egyrészt az erdélyi diákok korrepetálása a közismereti tantárgyi területeken, másrészt egy általános tanulásstratégiai segítségnyújtás, amit a mentorhallgatók pedagógusi vezetéssel adnának át mentoráltjaiknak.

Másik pillér a gyermekotthonokban dolgozó nevelők kommunikációjának, motiválóképességének, együttműködési és konfliktuskezelési készségének fejlesztése lenne, amelyet az NKE önkéntes oktatói és tréneréi végeznének egy jelenléti vagy online intenzív tréningsorozat megtartása által.

Készítettünk egy felmérést a gyermekotthonok lakóinak körében, amelyből kiderült, hogy jelenleg 35 fiatal igényelne tanulássegítést. Az online tanulástámogatás heti egy, maximum két alkalmat jelentene, főként matematikából, de angolból és egyéb humán tárgyakból is kérnek segítséget.

A programban részt venni kívánó fiatalok 12-18 év közöttiek és elsősorban az eddigi lemaradásukat kellene pótolni, ritkább esetekben a továbbtanulásra való felkészülésben támogatni őket. A mentorálás online formában valósulna meg, egy tanulásmódszertani felkészítő elvégzése után. A módszertani felkészítő kétszer 90 perces, amelyben az alapvető tanulást segítő és támogató módszertanokkal ismerkedhetnek meg a mentorok, illetve még kitérünk az online kapcsolattartást segítő ötletekre és javaslatokra is.

 

A program időterve az alábbiak szerint alakul:

hallgatók toborzása: 2023. március 30-ig,

hallgatói jelentkezés: 2023. április 3-ig,

jelentkező hallgatók kérdőíves megkeresése: 2023. április 7-ig,

tanulásmódszertani felkészítés (2x90 perc): 2023. április 10-14 között az esti órákban (valamely napokon 2X90 perc),

a program elindítása: 2023. április 24,

a program befejezése: 2023. június 10,

a program kiértékelése: 2023. június 30-ig.

 

Az önkéntesség jó hatással van a személyiségfejlődésre, továbbá számos kompetenciaterületet fejleszt. A későbbiekben ezt a munkát belső szabályozással szeretnénk más módon is motiválni (közéleti ösztöndíj, kollégiumi felvételi, elsőbbség a Szent László Programban – amennyiben az indul).

A pilot program sikerességén múlik, hogy szeptembertől tudjuk-e indítani a programot, immár a teljes tanév vonatkozásában.

A mentoroknak ez heti egy-két órát jelent, de az otthonokban élő gyerekeknek sokkal többet. Hogy figyelnek rájuk, hogy másoknak is fontos az ő boldogulásuk.

Először úgy tűnhet, hogy a mentorálás legfőképp a mentorált számára nyújt előnyöket, valójában a mentor is rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodik, illetve maga is többé válik a folyamat által.

 

A leendő mentorok jelentkezését az alábbi címre várjuk:

nke.kto@uni-nke.hu

 

Kreatív Tanulás Osztály