NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Tájékoztatás az MTMT-vel kapcsolatos változásokról (2021. január)

Tisztelt Szerző!

 

Az MTMT 2 rendszer 2020.12.17-i verziófrissítésének (v2.2.17) köszönhetően új szerkesztési lehetőségekkel és kötelezettségekkel bővült a felület kezelése, melyekről az alábbiakban tájékoztatom.

1.       Az ORCID azonosító MTMT 2 rendszerben történő hitelesítése:

Az ORCID azonosító alkalmas a szerző egyedi azonosítására országtól függetlenül, így bármely felületen megadva egyértelműen azonosítja őt. A regisztráció elvégezhető a https://orcid.org oldalon. Az MTMT-ben a szerző a szerzői adatlapján rögzítheti ezt az azonosítót. A hitelesítést követően az ORCID azonosítót módosítani nem lehet, csak törölni.

Az ORCID azonosító nagy előnye, hogy az MTMT a jelentősebb külföldi adatbázisokból (pl. Web of Science, Scopus) történő idézésimport során képes automatikusan elvégezni a szerzői hozzárendelést az ORCID azonosító alapján.

Az ORCID azonosító érvényesítése az MTMT-ben:

  • Szerzői bejelentkezés után a felugró ablakból vagy a Saját adatok/Adataim menüpont segítségével hívható elő az opció.
  • A hitelesítés az ORCID honlapján folytatódik, amelyen be kell jelentkezni.
  • A sikeres azonosítás után megjelenik egy oldal, ahol engedélyezni tudjuk az adatok átadását az MTMT számára. Ehhez kattintsunk az “Authorize access” feliratú gombra.
  • Ezután az MTMT-ben megjelenik egy üzenet a sikeres hitelesítésről.

Az ORCID azonosító érvényesítésére a következő MTMT rendszerbe való bejelentkezéskor a felület automatikusan felhívja a figyelmet. A hitelesítés azért is fontos, mert az NKE kiadásában megjelenő folyóiratcikkek esetén is kötelező a szerzőknek az ORCID azonosító regisztrálása.

További információ az ORCID azonosító MTMT 2-ben való hitelesítéséről az alábbi oldalon érhető el:

https://www.mtmt.hu/sites/default/files/orcid_megerosites.pdf

 

2.       ISBN számok és terjedelem rögzítése

A Magyar Tudományos Akadémia MTA doktora cím eljárás, az egyetemi tanári cím pályázat részét képezi egy ún. minimumkövetelményi rendszerhez tartozó pontszámítási metódus.

A pontszámítás vonatkozásában a helyes pontszámok meghatározásához elengedhetetlen bizonyos rekordok kitöltése az MTMT rendszerben:

  • Befoglaló mű (tudományos szakkönyv, monográfia stb.), illetve könyvfejezet (tudományos szaktanulmány, könyvfejezet stb.) esetén a Külső azonosító mezőben a befoglaló kötet ISBN számának jelölése, valamint
  • A Terjedelem mező kitöltése

Alább egy példa látható a mezők kitöltésére a szerkesztési űrlapon egy szaktanulmány besorolású közlemény esetében:

 

 Kérem, hogy a jövőben ezeknek a mezőknek a kitöltésére fokozottan legyenek szívesek ügyelni.

 

3.       Idézések és említések kezelése az MTMT 2 jelenlegi verziójától (v.2.2.17):

Az MTMT 2 korábbi verzióiban az említéseket (amikor a szerző egy adott művét egy közlemény többször hivatkozza, ugyanazt a művet, de különböző oldalakon, lábjegyzetben vagy szövegközi hivatkozásban) új idézéskapcsolati rekordok létrehozásával lehetett megtenni. Ennek az volt a hátránya, hogy az idézéskapcsolati rekordokat nem lehetett megkülönböztetni az említésektől. Az idézés kapcsolati rekord lényege, hogy csak egy lehet belőle: egy idézett és egy idéző közlemény között egy idézéskapcsolati rekord álljon fenn. Említések esetén egy idéző közlemény többször említheti ugyanazt a közleményt.

Az említések rögzítése az MTMT 2-ben nem kötelező, de meg lehet tenni. A jövőben erre a célra az idézéskapcsolati rekord „Hivatkozás előfordulások” mezője lesz használható, felsorolás jelleggel. Ugyanitt lehet majd jelölni a pontos oldalszámot, lábjegyzetszámot, szövegközi idézést, amennyiben erre szükség van.

Ennek eldöntése a szerző szakterületétől, illetve az ott használt tudománymetriai értékelési szempontoktól függ, amit általában az akadémiai osztályok határoznak meg.

Az Egyetem szerzőinek publikációi általában az MTA IX. Osztály szakterületi táblázat besorolásba kerülnek az MTMT 2-ben. Ennek az osztálynak az esetében javasolt a hivatkozás pontos helyének megadása, de irreleváns a hivatkozó közleményben a többszöri előfordulás. Ezeket a tudományos értékelések sem veszik figyelembe. A többszöri előfordulások (említések) rögzítése lehetséges, de felesleges egyenként rögzíteni, az semmilyen előnyt nem jelent, az értékelések nem veszik figyelembe.

Az új MTMT 2 verzió bevezetésével a korábbi említések, azaz többszörös idézés kapcsolatok automatikusan említésekké lesznek átalakítva a következő metódus szerint:

  • Minden olyan többszörös idézés kapcsolat említésre lesz alakítva, ahol van megkülönböztetésre alkalmas adat megadva, azaz oldalszám, jegyzetszám, kontextus valamelyike, mely különbözik a többitől.
  • Amennyiben nincs megadva olyan adat, amely alapján a két idézéskapcsolati rekord megkülönböztethető lenne, vagy a megadott adatok megegyeznek, úgy ezeket duplumnak tekintjük, s ezekből csak egy említés jön létre.

A fentiek alapján sok idézéskapcsolati rekord fog megszűnni az MTMT 2-ben, melyek duplumjelöltként említésekké fognak átalakulni.

Az MTMT 2-ben történő hivatkozás rögzítés megváltozásával, és az új hivatkozás felvitel útmutatásával kapcsolatos információk az alábbi oldalon érhetők el:

 

Kérdések, észrevételek esetén forduljon bizalommal az NKE Egyetemi Könyvtárhoz az alábbi elérhetőségen.

 

Margit István, NKE intézményi MTMT adminisztrátor

mtmt@uni-nke.hu