NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Tiszteletbeli doktori címet kapott Füstös János

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tiszteletbeli doktori címet (doctor honoris causa) adományozott Füstös Jánosnak, a Metropolitan State University of Denver (MSU Denver) Számítógépes Információs Rendszerek és Üzleti Analitika Tanszék professzorának március 25-én, az egyetem Széchenyi Dísztermében.

„Mind szakmailag, mint emberileg példaként állhat előttünk Füstös János” – emelte ki megnyitóbeszédében a professzorról Deli Gergely. Az NKE rektora kifejtette, hogy a tiszteletbeli doktori címmel nem csupán az egyéni, hanem a köz és a haza szolgálatához való hozzáállást is elismeri az egyetem.

Deli Gergely elmondta, hogy a 21. században az infotechnológia rohamos fejlődése komoly kihívásokat állít az emberek elé: a mesterséges intelligencia (MI) amellett, hogy fejlődést jelent az egyén és a társadalom számára, számtalan veszélyt rejt magában. A rektor ide sorolta a többi között a kiberbűnözés megjelenését. Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat különösen érintik ezek a kockázatok az állandó online jelenlét miatt. „A közszolgálat a védelem kialakításának részvételét is jelenti” – hangsúlyozta Deli Gergely, és mivel az NKE elhivatott e problémák megoldása érdekében, elindították a kiberbiztonsági kutatást és képzést az egyetemen.

A rektor hangsúlyozta, hogy Füstös János professzor munkásságával nagyban hozzájárul a kiberbiztonság és a társadalom tudatosságának fejlesztéséhez, a tiszteletbeli doktori cím adományozásával ugyanakkor az NKE inspiráló impulzust is szeretne adni, amivel hozzájárulhat a közös munkához.

Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese laudációjában Füstös János életútjából kiemelte a fontosabb állomásokat, majd emlékeztetett, hogy Füstös János 2022-ben az NKE-n volt vendégoktató és kulcsszerepet játszott abban, hogy a Ludovika és az MSU Denver közötti szakmai megállapodás létrejöhessen. „Pályafutása lenyűgöző példája annak, hogyan lehet a tudományos kíváncsiságot és a szerénységet ötvözni, mindeközben megmaradni büszke magyarnak” – fogalmazott egyetemünk oktatási rektorhelyettese.

Abel Moreno, az MSU Számítógépes Információs Rendszerek és Üzleti Analitika Tanszék vezetője így jellemezte Füstös Jánost: „Megnyerő, lendületes, szorgalmas és profi, semmit nem változott az elmúlt huszonhét év alatt. Gyakran az oktatóknak is ő segít a szakmai információkban eligazodni. Elkötelezett a jövő informatikusainak képzése iránt, mindemellett büszke magyarságára.”

Füstös János professzor köszöntőbeszédében elmondta, hogy filozófiája Seymour Paper matematikus gondolatára támaszkodik, amely szerint az igazi megértés a gyakorlati tapasztalatokból ered. Emlékeztetett, hogy amikor vendégprofesszorként kezdett az USA-ban oktatni, külföldiként egy olyan megközelítést igyekezett használni, ami – mint fogalmazott – tele van magyar ízekkel, és amiket a mai napig nagyon szeretnek a hallgatói.

Füstös János kitért a denveri mindennapokra, ahol a sokszínű szakmai élet és intelligens környezet jellemző. Az új kihívásokról szólva elmondta, hogy demográfiai okokból kevés a diák és nagy a verseny az egyetemek között. A kihívások közé sorolta még az MI megjelenését és kezelését.

„Nem tudjuk, mi vár bennünket a következő időszakokban, mivel a cégek két-három évente kicserélik az adott technológiákat” – hívta fel a figyelmet Füstös János, aki éppen ezért a hallgatóknak azt tanácsolta, hogy életük végéig tanuljanak, mindig és minden nap.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Füstös János