NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

„Verd be jól azt a patkószeget!”

A digitális kommunikáció és a távközlés területének aktuális kihívásait vették górcső alá polgári és katonai szakértők a HHK-n megrendezett tudományos-szakmai eszmecserén.

Infokommunikáció 2023 címmel szervezett közös nemzetközi tudományos-szakmai konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) Híradó Tanszéke, a Honvéd Vezérkar Híradó és Informatikai Csoportfőnöksége, a Honvéd Vezérkar Információvédelmi Irodája, valamint a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztálya november 15-én, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus M. Szabó Miklós altábornagy Dísztermében.

A nap legjellemzőbb szava a reziliencia, azaz a rugalmas ellenállási képesség volt, a kérdéskört szinte valamennyi előadó érintette előadásában.

Az eseményen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, az NKE HHK-ról, a Honvédelmi Minisztériumtól és a védelmi piacokon aktív magáncégektől érkező előadók a digitális kommunikációt, a távközlést, illetve a kiberteret érintő aktuális, akár a polgári, akár a katonai felhasználást érintő szabályozási vagy éppen nagyon is gyakorlati kérdésekről szóltak.

Tóth András egyetemi docens, az NKE HHK Híradó Tanszékének megbízott tanszékvezetője megnyitójában azt emelte ki, az először 2000-ben megrendezett konferenciát a mai napig nagyon sokan követik figyelemmel a szakmai és a tudományos életben, így nem ritka az sem, hogy az itt elhangzó előadásokból doktori értekezés születik.

Magyar Sándor ezredes, az NKE HHK egyetemi docensének előadásában elhangzott, bár a konferencián jobban elvárt lehet Szun-Ce vagy Clausewitz mottók használata, helyettük mégis fontos lehet egy általános iskolai mondóka felidézése: „Verd be jól azt a patkószeget!”

Kassai Károly ezredes, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa azt hangsúlyozta, a kibertér és a világűr biztonságáért a polgári és a katonai szereplőknek együtt kell majd működniük a jövőben is. Kucsera Erika ezredes, az NKE HHK oktatója előadásában hozzátette, a rezilienciához szükséges kiberbiztonsági felkészülést jelentősen befolyásolja a technológiai fejlődés, a nemzetközi helyzet, valamint a szakterületet is érintő humánerő-forrás kihívások.

A konferenciáról részletes beszámolónkat a ludovika.hu portálon olvashatják.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Infokommunikáció