NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

International Welcome Day az NKE-n

Az NKE által a külföldi hallgatók számára szervezett évnyitó ünnepségen (International Welcome Day) négy kontinensről több mint ötven hallgató vett részt szeptember 13-án. A rendezvényen bemutatták az egyetem karait, valamint az elérhető kurzusokat, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK), az Erasmus Student Network (ESN) és Stipendium Hungaricum Mentor program tevékenységéről is információkat kaphattak a résztvevők.

Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes köszöntőbeszédében kifejtette, hogy az egyetem lehetőséget nyújt az akadémiai tanulmányok mellet új barátságok szerzésére, más kultúrák felfedezésére és szakmai kapcsolatok kiépítésére egyaránt.   

Zachar Péter Krisztián, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) nemzetközi dékánhelyettese a karon elsajátítható ismeretek és az aktuális világpolitikai események között felvázolt kapcsolatokkal kezdte beszédét, majd részletesen bemutatta a karon elérhető képzési programokat.

Jobbágy Zoltán ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) nemzetközi dékánhelyettese a HHK rövid bemutatása után néhány szóban ismertette az egykor Magyar Királyi Ludovika Akadémia történetét.

Mészáros Bence r. ezredes, a Rendészettudományi Kar (RTK) tudományos és nemzetközi dékánhelyettese hangsúlyozta: a karon elérhető programok túlmutatnak a rendőrtiszti képzésen,  a rendészeti munkát végző szervezetek ugyanis sokkal nagyobb spektrumú tevékenységet fednek le: a többi között határvédelmi, katasztrófavédelmi, terrorelhárítási, vám- és pénzügyőri képzés folyik a karon. Kiemelte, hogy a hallgatóik már a tanulmányaik során gyakran segítik a rendőrség munkáját, amelyre példának hozta fel az Ukrajnából érkező menekültek fogadásakor nyújtott támogatásukat Budapest különböző helyszínein.

Pálvölgyi Tamás, a Víztudományi Kar (VTK) nemzetközi és stratégiai dékánhelyettese üdvözölte a külföldről érkezett hallgatókat, és örömét fejezte ki, hogy évről évre egyre nagyobb számban kezdik meg tanulmányaikat a különböző országból jött diákok a bajai campuson.

Az esemény végén az egyetemi diákszervezetek is bemutatkoztak. Krózser Martin, az EHÖK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetemen eltöltött időszak nagyszerű lehetőséget nyújt a hallgatók számára a személyiség fejlődéshez, szakmai programokban való részvételhez, és egy globális szemléletmód kialakításához. Csáki Lilla, az ESN elnöke, amellett hogy megerősítette a hallgatóságot abban, hogy a szervezet mindvégig támogatást nyújt azoknak, akik hozzájuk fordulnak segítségért, bátorította a hallgatókat, hogy gyűjtsenek kedves emlékeket ittlétük során. Balsai Dorottya, a Stipendium Hungaricum vezető mentora részletezte, milyen esetekben tudnak segítséget nyújtani, illetve számos, a tanév során általuk szervezett rendezvényt jelzett előre.

A külföldi hallgatóknak lehetősége nyílt felfedezni a Ludovika Campust vezetett túra keretében, és részt vehettek a számukra rendezett csapatépítő programokon is.  

 

Szöveg: Nemzetközi Iroda

Fotó: Szilágyi Dénes