NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Együtt a biztonságért! – Biztonság Hete 2023

„A legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával elkerülhető, a kockázatok megfelelő kezelésével életünk biztonságosabbá tehető” – hangsúlyozta Christián László r. dandártábornok az idén hetedik alkalommal megrendezett Biztonság Hete programsorozat megnyitóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Orczy Úti Kollégiumában, szeptember 18-án.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (OBB) társszervezésében megvalósuló rendezvénysorozatot és EXPO-t hagyományosan szeptember harmadik hetében rendezik meg, célközönsége elsősorban a gyermekek és a családok.

A Biztonság Hete célja a mindennapok biztonságának erősítése, a közlekedésben, az otthonokban, a munkahelyeken és az élet minden más területen is. A tematikus hét mottója: Előzzük meg a baleseteket, óvjuk az egészségünket és védjük környezetünk értékeit, épségét, ne csak a Biztonság Hetén, hanem minden nap!

A tematikus héten a szakértők látványos bemutatók és érdekes előadások segítségével hívják fel a gyermekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára, a biztonság legkülönbözőbb aspektusaira. A program aktív résztvevői a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Vöröskereszt és számos egyéb közreműködő szervezet szakdolgozói, valamint biztosítási szakemberek. A több mint húsz együttműködő szervezet a biztonságot a lehető legszélesebb értelemben véve igyekszik ráirányítani a figyelmet a gyakorlati tudnivalókra, a közlekedésbiztonságtól kezdve az általános balesetmegelőzésen, tűzmegelőzésen és a vagyonbiztonságon át a munkavédelemig, vagy éppen a hulladékbiztonságig.

Az idei eseményen kitüntetett figyelem hárul a passzív biztonsági eszközök, elsősorban a biztonsági öv használatának fontosságára, az elektromobilitási eszközökkel történő, és a gyalogos-átkelőhelyen való szabályos közlekedésre. A tematikus héten minden megyében iskolai programok, családi napok, egyebek mellett balesetmegelőzési bemutatók zajlanak, záróeseménye a zsámbéki Drivingcamp vezetéstechnikai pályán lesz szeptember 23-án.

„A legfontosabb mindannyiunk számára, gyermekeink védelme. Hazánkban nagyon sok szervezet tesz azért, hogy biztonságban tudhassuk őket, és ebben a Biztonság Hete programsorozat is közrejátszik” – hangsúlyozta Rétvári Bence miniszterhelyettes köszöntőjében. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette: az elmúlt évek programjaiban 75 000 gyermek vett rész, emellett 3,6 milliós megtekintést tudhatnak magukénak a tematikus hét YouTube-csatornájának oktatóvideói. „Az iskolában is nagyon fontos a biztonságra nevelés, az életkornak megfelelő közlekedésbiztonsági ismeretek átadása a Nemzeti alaptanterv alapján mind a gyalogos, mind a kerékpáros, illetve a gépjárművel való közlekedés kapcsán” – tette hozzá Rétvári Bence.

Minden egyes megelőzött baleset, minden egyes megmentett emberélet számít, sőt óriási értéket képvisel. Erre hívja fel a figyelmet a Biztonság Hete” –fogalmazott Christián László r. dandártábornok. Az NKE oktatási rektorhelyettese elmondta: a mára sikertörténetté vált hagyomány mögé öt éve állt be az egyetem a Közbiztonsági Tanszék vezetésével. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem örömmel biztosít helyszínt e kiemelkedő fontosságú rendezvénynek, Magyarország egyetlen rendészeti profilú intézményében — emelte ki.

„Évente 14 000-15 000 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történik Magyarországon, amely 1 500 gyermek sérülésével is jár, a felnőttek hibájából. A tematikus hét arról szól, hogy a gyerekeken keresztül a szülőket is edukáljuk” – mutatott rá Óberling József r. ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke.

„A Magyar Biztosítók Szövetsége közel húsz társszervezet közreműködésével 2017-óta elkötelezett tagja az immár hagyománnyá vált kezdeményezésnek, amely a gyerekeken keresztül a családok biztonságára is hatással van a biztonság elősegítése, erősítése céljából” – erősítette meg Erdős Mihály. A MABISZ elnöke hozzátette: harmadik éve kerül sor a MABISZ javaslatára, a Child Safety néven létrejött, közép-európai biztosítási szövetségek által koordinált nemzetközi baleset-megelőzési együttműködésre, amelynek keretében játékos formában próbálják megszólítani és a biztonságos közlekedés irányába terelni a gyermekeket.

Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottságának ügyvezető elnöke kifejtette: a katasztrófavédelem az első pillatattól részt vesz a Biztonság Hete programsorozat kialakításában, ugyanis évente nagyjából 7000 lakástűz keletkezik, ez a leggyakrabban személyi sérüléssel járó baleset otthonainkban. „Ezek megelőzése, kezelése közös célunk a biztonság megteremtése területén. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy olyan tudatos gyerekeket, későbbi felnőtteket neveljünk, akik továbbviszik a tudást, ezáltal biztonságosabb életet élhetnek” — fogalmazott Fülep Zoltán tű. ezredes.

A Biztonság Hete a MABISZ kezdeményezésére, az ORFK-OBB együttműködésével jött létre 2017-ben. A tematikus hét apropóját az adja, hogy szeptember 20-a a gyermekek világnapja és egyben a biztosítási világnap is.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes