NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A római jog és az európai egység folyamata

A római jog meghatározó szerepet játszott a nyugati világ jogi és politikai gondolkodásának formálásában, és ma is nélkülözhetetlen a magas színvonalú jogi munka gyakorlásához. Bár a modern felsőoktatásban úgy tűnik, nem kap kellő hangsúlyt, még is vannak olyan törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy a római jog az európai egység folyamatában, egyfajta „ius commune Europeum”-ként, kiemelt szerepet kapjon. Mindezen okok miatt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által június 2. és 3. között szervezett 2nd Ludovika Roman Law Workshop című, kétnapos, angol nyelvű, nemzetközi romai jogi konferencián neves hazai és külföldi előadók a római jog és a modern jog közös vonásait igyekeztek feltárni.

A rendezvényen mutatták be Földi András jogtudós Selected studies on Roman law and comparative history of private law (Válogatott tanulmányok a római jogról és a magánjog összehasonlító történetéről) című könyvét a Ludovika Főépület Zrínyi Termében június 2-án.

A Ludovika Egyetemi Kiadó (LEKI) és az Aurum Alapítvány kiadásában idén megjelent kötetről szólva Deli Gergely, az NKE rektora elmondta, hogy örömmel tölti el annak megjelenése, mert Földi András legfontosabb munkáiból nyújt válogatást, amelyek ilyen formában, egy kötetben ezidáig nem voltak elérhetők.

Kilián Zsolt, a LEKI főszerkesztője a szerző tudományos munkásságának bemutatását követően a kötetben található néhány kiválasztott íráson keresztül ismertette a mű jellegzetességeit. Kilián Zsolt úgy fogalmazott, minden kiadó büszke lenne egy ilyen könyvre, amely arról kívánja meggyőzni az olvasót, hogy a római jog forrásai sok esetben ma is iránytűként szolgálhatnak a kihívásokban bővelkedő korunk kérdéseire való válaszkereséshez, és amely tankönyvként is használható.

Földi András szerző erre reflektálva hangsúlyozta: a jelen kötetben szereplő esszék többsége azzal a céllal született, hogy olyan kérdésekre világítson rá, amelyek már a római jog intézményeinek tanítása során is felmerülnek, de amelyekre csak a monográfiák és folyóiratcikkek kutatásával lehet választ adni, így ez a könyv oktatási segédkönyvként is hasznosnak bizonyulhat.

A kötetben található írások többsége három fő témával foglalkozik: a jóhiszeműséggel, a kereskedelmi intézményekkel és a kártérítési felelősséggel. Ezeket a témákat nemcsak az ókori római joggal való kapcsolatukban tárgyalják, hanem a középkori és újkori magánjog története szempontjából is, különös tekintettel a modern európai jogrendszerekkel való összehasonlításra. Ezen kívül külön tanulmányok foglalkoznak a közjog és a magánjog közötti különbségtétel eredetével, a római polgári eljárásjog fejlődésével, a rabszolgák és a felszabadítottak utódai jogállásának egyes aspektusaival, valamint a tulajdonjog, a jogi aktusok érvényessége és a felelősség fogalmának történetével. A szerző frissítette a régebbi tanulmányokat, figyelembe véve például a 2013-as új magyar polgári törvénykönyvet és a francia Code civil 2016-os reformját. A kereszthivatkozások felhívják a figyelmet az egyes tanulmányok közötti összefüggésekre, a kötetben való eligazodást pedig forrásjegyzék segíti.

Földi András jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a római jog, azon belül a másokért való felelősség, a jóhiszeműség és a tisztesség elve, valamint a magánjogtörténet.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Roman Law Workshop