NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Újraalakult az NKE Szenátusa

Új összetételű Szenátus kezdte meg munkáját a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A május 31-i alakuló ülésre azt követően került sor, hogy az előző testületnek május 28-án lejárt a mandátuma.

Az NKE előző szenátusát 2019-ben választották meg az egyetemi polgárok, ezt váltja fel a most megalakult testület. Korim-Éberfi Balázs, a szenátus titkára, s egyben a szenátusi választási bizottság elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a 2023. évi szenátusi választáson 1330 aktív választójoggal rendelkező egyetemi polgárból 771 fő adta le szavazatát, azaz az aktív választójoggal rendelkező egyetemi polgárok 58%-a. A leadott szavazatokból összesen 10 volt érvénytelen, melynek értelmében a szenátusi választás érvényesen zárult. Korim-Éberfi Balázs köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az eredményes választási eljárás lebonyolításához.

A most megalakult szenátusnak 25 szavazati jogú tagja van, közülük 13 főt választottak, 7-et a szervezeti egységek delegáltak, míg 5-en hivatalból tagjai. Utóbbiakhoz tartozik a rektor és a négy dékán. A hallgatókat összesen hatan, míg a reprezentatív szakszervezeteket 2 fő képviseli, akik félévente váltják egymást a testületben.

A szenátus elnöke, Deli Gergely rektor a megbízólevelek átadását követő beszédében kiemelte: a Szenátus az egyetemi polgárok legmagasabb szintű képviseletét jelenti, amelynek döntései a rektor felett állnak. „Az önök feladata nem az ülésen való részvétellel kezdődik, hanem a napirendre kerülő javaslatok előzetes véleményezésében már fontos szerepük van” - hangsúlyozta. Az új szenátorokhoz szólva Deli Gergely felhívta a figyelmet az érdemi párbeszéd fontosságára. Mint mondta, egy-egy szenátusi ülésen nem mindig van lehetőség teljeskörű vita lefolytatására, ezért kiemelten fontos az, hogy a szenátorok kísérjék végig a döntéselőkészítés folyamatát. Beszéde zárásaként sikeres munkát kívánt a testület tagjai számára.

Az újjá alakult Szenátus egy érdemi napirendi pontot is megtárgyalt: Professor Emeritus címet adományozott dr. Takács Albert egyetemi tanár úr és dr. Szendy István ezredes úr részére.


Címkék: NKE Szenátus