NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Maradj erős!

Nick Vujicic, a karok és lábak nélkül született világhírű motivációs tréner rendhagyó előadást tartott Stand strong! címmel március 13-án a Ludovika Arénában.

Hogyan befolyásolhatod sorsod alakulását? Vállalod-e a felelősséget döntéseidért? Mi a motivációd? Hogyan hatsz a környezetedre? – e témákkal foglalkozott a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében hazánkba látogató előadó.

Az alapítvány nevében Papp Szabolcs szóvivő köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: céljuk annak megmutatása, mennyire lényegesek értékeink, céljaink. Fontos volt számára, mesélte, hogy önálló élete legyen – olyannyira, hogy boldogsággal töltötte el, amikor az első fizetéséből levonták az adót. Hiszen ez azt jelezte, hogy ő is hozzá tud tenni a társadalomhoz, kapott valamit, amit tovább is tud adni. „Nick az életén keresztül bátorít; 2013 óta negyedszer jár nálunk az Alapítvány szervezésében. Hisszük, tudjuk, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom, mert bár sok nehézség van az életben, fontos, hogy ezeket gyógyítani tudjuk” – zárta gondolatait Papp Szabolcs, átadva a szót a szervezetüket jó ideje támogató az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak.

Soltész Miklós egy régi személyes emlék felidézése kapcsán arra figyelmeztetett: az életben sosem lehet tudni, mikor nyílik lehetőségünk másoknak segíteni, amely után százszorosan kapja vissza az örömet az ember, majd megköszönte az esemény létrehozását a szervezőknek, önkénteseknek, tolmácsoknak. 

Ezt követően lépett színpadra Nick Vujicic, aki 78 országban 3500 előadást tartott már. Elmondta: a jövőben nem tervez sok utazást, idejét feleségével és négy gyermekével igyekszik tölteni, gondolatait a technika segítségével juttatja majd el közönségéhez. Magyarországra azonban visszatér majd. Ezt így indokolta: „Büszke vagyok rátok mint nemzetre. Tudom azt, hogy nyomásnak vagytok kitéve az unió részéről, emellett hősies munkát végeztek az ukrajnai menekültek kapcsán. Szeretem a bátorságotokat, a nagy szíveteket. Egységes nemzetként egységben kiállva erősek vagytok”. A közönség soraiban ülő fiatalokat arra bátorította, hogy osszanak meg magukról inspiráló történeteket, mert bárki bármit is ér el az életben, leginkább az a fontos, hogyan tud megbocsátani, türelmes és bátor-e, és segít-e a szükségben lévőknek.

A szabadságról is megosztotta gondolatait az előadó. Úgy vélte, a fejlett világ, s benne Amerika, nagyot változott, a kereszténysége és a hite miatt bankja például szerződést bontott vele. Amerika reménysége a következő nemzedék, miközben a tengerentúli tizenévesek az összes eddigi generáció közül a legnagyobb mennyiségben állítanak elő pornográf tartalmakat. „A határon sincs biztonság. A világon 55 millió gyerek érintett az emberkereskedelemben, és ebben a legnagyobb játékos Amerika! Én pedig kézigránátot találtam a házunknál. Ilyen régen nem volt” – tette hozzá. Magyarországról szólva azt mondta: „Ne függjetek a nyugattól. Tartsatok ki egymás mellett. Legyen jellemetek. Inspiráljátok a fiatalokat, hogy legyenek nagy álmaik!”

Ezt követően önmagáról is szólt: az iskolai évek alatt, társai heccelése kapcsán döbbent rá arra, hogy az igazi fogyatékossága nem a végtaghiány, hanem az elutasítástól és a kudarctól, a kinevettetéstől való félelem. „Ezt ismeritek, ugye? Hogyan győzzük le? Úgy, hogy nem félünk? Nem. Ezzel aközben kell megküzdeni, miközben félsz. Bátorság az, amikor erőd van a félelem legyőzésére. Engem letarolt, megpróbáltam tízévesen megfullasztani magam. Ám akkor lelki szemeim előtt megjelentek a szüleim, sírva, hogy bárcsak tehettek volna értem valamit. Végül örülök, hogy másképp döntöttem. Te se hallgass a rossz hangokra!” – figyelmeztetett Nick Vujicic. Arra is rámutatott: felelősségünk van változtatni azon, amin tudunk; nem a múltunk határozza meg a jövőnket.  Házasságával kapcsolatban azt mesélte el, hogy feleségével havonta feltesznek egymásnak három kérdést: (1) mi az az egy dolog, amit folytassak?; (2) mi az, amit ne?; (3) mit kezdjek el? 

Nick Vujicic beszélt életének depresszióban töltött éveiről is, ennek kapcsán a lelkigondozók szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet, arra buzdítva mindenkit, hogy amikor szükséges, kérjen lelki segítséget.

Végül kérdésekre válaszolt, amelyekben a párválasztástól a célkitűzéseken át a pénzügyekig számos témában adott tanácsot a fiataloknak.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes