NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Elárulja az értelmiség saját küldetését?

„Nehéz feladat Molnár Tamás műveinek összegyűjtése, ám a kiadás során felmerülő különféle szervezési, jogi és intézményes akadályok megoldásában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rengeteget segített” – hangsúlyozta Mezei Balázs Mihály azon a könyvbemutatón, amelyet a Scruton Belváros szervezett január 30-án. A Corvinus Egyetem Társadalom- és Politikatudományi Intézet Politikatudományi Tanszékének (CE TPTI PT) kutatóprofesszora, a kötet fordítója hozzátette, ha az eszmetörténész valamennyi írását feldolgozzák, akkor minimum 44 kötet kiadására lesz szükség. Ennek első darabja, Molnár Tamás Az értelmiség bukása című, eredetileg 1961-ben publikált könyve nemrégiben új fordításban, több mint 600 szerkesztői jegyzet kíséretében jelent meg a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában. A január 30-ai beszélgetés résztvevői a Molnár Tamás Összegyűjtött Művei sorozat szerkesztői voltak, azaz Hoppál Bulcsú Kál, Mezei Balázs Mihály és Pogrányi Lovas Miklós.

Mezei Balázs Mihály elmesélte, hogyan ismerkedett meg és alakított ki személyes kapcsolatot a Nemzetközi Filozófiai Akadémia révén az eszmetörténésszel, aki Hamvas Béla mellett a második legolvasottabb gondolkodó hazánkban. A Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja hozzátette, a hazai olvasóknak két támpontot tud nyújtani Molnár Tamás megismeréséhez: elsőként a nemrégiben elhunyt szerzőt, Paul Johnsont, aki az Értelmiségiek című bestselleréhez minden bizonnyal kézbe vette Molnár Tamás könyvét. A másik támpont pedig Tamás Gáspár Miklós lehet, aki, noha világnézetileg teljesen más, műfajilag hasonló, esszéista beállítottságú szerző.

Hoppál Bulcsú Kál filozófus, teológus a beszélgetésen a hazai tudományos élet hiányait és lemaradásait pótló kiadásnak nevezte a sorozatot, amely kapcsán nem túlzás a kánonképzés aktusáról beszélni. Hozzátette, Molnár Tamás voltaképpen metafizikai gondolkodó, és ez lehet a nyitja, hogy az őt megillető helyre kerüljön a hazai tudományos hagyományban. A CE TPTI PT egyetemi docense szintén felidézte, mikor találkozott először a filozófus nevével, majd hogyan ismerkedtek meg személyesen is az ELTE folyosóján.

Pogrányi Lovas Miklós doktorandusz, kutató hozzátette, ő kamaszfiúként a hazai sajtóban olvasott először Molnár Tamástól, és rögtön feltűnt számára: máshogyan ír, mint a többi magyar értelmiségi. Az Axióma Kulturális Alapítvány munkatársa a kötetről szólva elmondta, az elsősorban a közéleti értelmiségről szól, aki tudásából származó tekintélyét a közvélemény vagy a politika befolyásolására használja. Az értelmiség szerepe így az lesz, hogy racionalizálja a társadalom valódi irányítóinak érdekeit.

A tudósítást teljes terjedelmében a ludovika.hu portálon olvashatják.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Gothika / Wikipédia