NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

„Az EU-t nem lehet könyvekből megtanulni!”

A pályakezdők sorsa sokszor elszomorítóan nehéz, azonban egy-egy jó gyakornoki hellyel akár elindulhatnak a vágyott karrier felé. A House of European Affairs and Diplomacy (HEAD) Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) működő tagszervezetének rendezésében a diákszervezet hallgatói az Igazságügyi Minisztérium két szakértőjétől kaptak tanácsokat az európai uniós munkát illetően október 5-én az Oktatási Épületben.

Az EU intézményeiben közel hatvanezren dolgoznak azon, hogy a mindennapi uniós folyamatok gördülékenyen menjenek. Nem mindenki lehet diplomata: a szorgos dolgozók nélkül a főbb tisztségek viselői sem lennének képesek ellátni feladataikat. „Ha mindenki diplomata akar lenni, akkor nem fogjuk átlátni azokat a mikroterületeket, ahol szívesen dolgoznánk, és ezért is bírnak kiemelt jelentőséggel a gyakornoki programok” – hangsúlyozta előadásában több alkalommal az Igazságügyi Minisztérium (IM) Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságának (EUÁT) EU Politikai Kommunikációért és Társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője. Kecskés Viktor a hallgatókat arra bíztatta: „Tudatosan álljatok rá az egyetemi évek alatt az álláskeresésre. Ha tudjátok, mit szeretnétek csinálni, akkor keressétek meg most a szakmai gyakorlati helyeket, a rendelkezésetekre álló programok közül a hozzátok legjobban passzolót. Kezdjétek el felépíteni azt a karrierutat, amilyenre a diploma után vágytok.”

„Rendkívül fontos a magas szintű angol nyelvismeret, ugyanakkor, ha valaki bekerül gyakornoknak, sokkal könnyebben alkalmazzák a későbbiekben” – erősítette meg az Igazságügyi Minisztérium Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságának EU Politikai Kommunikációért és Társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályának csoportvezetője. Cser Zsuzsa kiemelt néhány fontosabb gyakorlati programot az EU intézményein belül, amelynek kapcsán hangsúlyozta az NKE és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében megvalósuló Nemzetek Európája Karrierprogram fontosságát, és arra buzdította a hallgatóságot, hogy jelentkezzenek és bátran éljenek az ingyenes, ugyanakkor ösztöndíjat biztosító lehetőséggel.

„Mivel az Unió állandóan pörög, azaz ontja magából az irányelveket, ezért nagyon izgalmas ezen a területen dolgozni” – emelte ki Cser Zsuzsa. Magyarországon csapatával nagyrészt előkészítő háttérmunkát végeznek nap mint nap; Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviseletével és az Európai Bizottsággal való összeköttetésük révén folyamatosan összeköttetésben állnak az EU-val. Így a tapasztalatszerzés és a munkakeresés szempontjából a Magyarországon megszerzett diploma Cser Zsuzsa szerint ugyanannyit ér, mint bármelyik másik EU-tagállam felsőoktatási okirata.

Ezt megerősítve Kecskés Viktor a magyar oklevelet „kifejezetten jónak” titulálta. „A munka-magánélet egyensúlya egészen kiegyenlített” – fogalmazott az IM EUÁT csoportvezetője, hozzátéve: az Európai Bizottság és a hazai érintett területek munkája sok mindenben hasonlít egymáshoz és „vállalható, izgalmas feladatokkal” kell a mindennapi munkavégzés során megbirkózni. Az IM EUÁT főosztályvezető azonban Cser Zsuzsától eltérően az Európai Parlamentben folyó munka hazai kivetülését ismertette: természetesen vannak nehézségei is az EU-val kapcsolatos háttérmunkának, kiemelten abban az időszakban, amikor az intézmény plenáris ülései zajlanak. Kecskés Viktor ugyanakkor leszögezte: az Európai Parlament munkája merőben eltér az Európai Bizottságétól. „Egy-egy plenáris ülés olyan 24 órás teherbírást kíván, amely teljesen más világba kalauzol, olyan, mint egy hosszantartó tornádó”.

Mindkét előadó javasolta a közigazgatásba belépést biztosító ösztöndíjprogramokra való jelentkezést, hallgatói kérdésre azonban Kecskés Viktor hangsúlyozta: „Nekünk a HEAD mindig egy minőségbiztosítás, ismerjük a hallgatókat és megbízunk a diákszervezetben megszerzett tudásukban.”

A HEAD azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felkutassa a tehetséggel és tettvággyal teli fiatal egyetemistákat országszerte, akik a kellő tudás és készségek elsajátítása után képesek lesznek öregbíteni Magyarország és Európa hírnevét, megvalósítani a közösen kitűzött célokat. A tagszervezetek olyan életutat kínálnak a hallgatók számára, amely elengedhetetlen ismeretekkel, tudással és tapasztalattal vértezi fel őket ahhoz, hogy az egyetem kapuin kilépve már ne kelljen azon gondolkodniuk, vajon hol tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A szervezet kiterjedt kapcsolati és partneri rendszerének köszönhetően a hallgatók, már tagságuk ideje alatt olyan gyakornoki és álláslehetőségekkel élhetnek, amelyekkel megkezdhetik diplomáciai, szakpolitikai, akadémiai pályafutásukat.

 

Szöveg: Pap Melinda Patrícia

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: HEAD-NKE