NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Mit jelent Ludovikásnak lenni 2022-ben?

A nemzeti honvédtisztképzés 150. évfordulója alkalmából hagyományteremtő céllal rendezte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszéke a Honvédelmi Minisztérium (HM) támogatásával a hazai középiskolások első kadétvetélkedőjét. A döntőbe jutott hat csapat az NKE-n mérhette össze tudását szeptember 30-án.

„A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia neve egybeforrt a hazaszeretettel, a férfiassággal és a bátorsággal” – mondta ünnepi köszöntőjében Christián László r. dandártábornok. Az oktatási rektorhelyettes arról is beszélt: rengeteg embert ki tudna emelni azok közül, akikre büszkék lehetünk és igyekeznünk kell hozzájuk méltóvá válni, mégis Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok vívót, honvédtisztet említette, aki 1931 és 1935 között volt ludovikás tisztjelölt. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen visszacsempésszük az órarendbe azt, ami száz évvel ezelőtt benne volt, sőt, sokkal nagyobb óraszámmal tervezzük a következőket: a lovaglást és a vívást. Ezért azok a kadétok, akik az NKE-re jelentkeznek, számíthatnak arra, hogy a lovaglás és a vívás a tanmenet részét fogják képezni, és ebben a tekintetben úgy érezhetik majd magukat, mint száz évvel ezelőtt a Ludovika akadémisták” – mutatott rá Christián László.

„Azt gondolom, hogy ennél jobb helyen nem is lehet megtartani a döntőt, mint a 150 éves tisztképzés bölcsőjében” – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Zsiga Tamás László. A HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett arról is beszélt, hogy a kadétverseny igazi kihívás, mert több mint ezer év államiságában, több mint ezer év történelmében kell otthonosan mozogni, és megmutatni, ki mennyit tud. A döntő különleges értékének nevezte a csapatszellem megmutatkozását, hiszen a diákoknak csapatban, csapatként kell dolgozniuk és a saját, egyéni tudásukat egymás mellé rakni, és az így összeállt tudásbázisból együtt építkezni.

Az NKE Szárnyépületének John Lukacs Társalgójában tartott ünnepélyes megnyitó után a csapatokat Németh Balázs Pál, a HHK oktatója köszöntötte. A Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék adjunktusa játékvezetőként vett részt az izgalmakban bővelkedő eseményekben.

„A magyar nemzeti tisztképzés 150. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és az NKE HHK pályázatot hirdetett honvéd kadétiskoláknak. A pályázat egyúttal az ezer év katonái országos honvédelmi vetélkedősorozat idei rendezvénye” – tájékoztatott Csikány Tamás dandártábornok. A HHK Hadtudományi Doktori Iskolájának vezetője ismertette: a kadétiskolák azon középiskolák, amelyek vállalják a honvédelmi alapismeretek tantárgy oktatását, e tantárgyból érettségi vizsga lehetőségét, illetve szabadidős programokat szerveznek a honvédelem különböző szegmensei alapján. A programban több mint száz iskola vett részt. A program nem titkolt célja a pályaorientáció volt (tiszt, altiszt vagy szerződéses katona), de a részvétel nem járt elköteleződéssel. „A pályázat kétfordulós volt, a szakmai részt és a lebonyolítást a HHK Hadtörténelem, Filozófia és Kultúrtörténeti Tanszékének oktatói szervezték. Az első fordulóban a Ludovika történetével, szellemiségével kapcsolatban vártuk a dolgozatokat. Tizenháromból a hat legjobbnak ítélt munkát beküldő iskolák csapatai vettek részt a döntőben, az értékelést a tanszék  oktatói végezték. A döntő, a második forduló szellemi, ügyességi és sport számokból állt, munkacíme a Felvételi a Ludovika Akadémiára volt” – avatott be a részletekbe Csikány Tamás.

„Csikány Tamás dandártábornok úr, a HHK Hadtudományi Doktori Iskolájának vezetője, Boda Mihály, a HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanszékvezetője, Négyesi Lajos, a HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék egyetemi docense, Nagyernyei-Szabó Ádám, az ÁNTK Állam- és Jogtörténeti Tanszékének kutatóprofesszora és jómagam közös munkája nyomán, hagyományteremtő céllal került megrendezésre ez az esemény” – engedett bepillantást a verseny előkészületeibe Németh Balázs Pál. A HHK adjunktusa elmondta,  a felkészülés során a kadétoknak meg kellett ismerniük a tisztképzés történetét, melyhez az NKE Közszolgálati Tudásportálán találtak muníciót. Egyebek mellett a Ludovikás Levente című, 1922–1940 között megjelenő kiadvány alapján fogalmazták meg, miért jó katonatisztté válni. „Azt hiszem, semmi nem igazolja jobban, mint a jelenlegi helyzet, hogy katonára, katonatisztre szükség van. De ne felejtsük el, hogy a Ludovika nem egyszerűen arról volt híres, hogy katonákat nevelt, hanem arról, hogy a társadalom számára hasznos embereket nevelt. Ebbe az is beletartozott, hogy az itt végzett tisztek kulturált, társadalmi érintkezésre magas szinten képes, művelt emberek voltak” – hangsúlyozta Németh Balázs Pál.

A verseny döntőjében a diákok tanáraik és egy-egy honvédtisztjelölt kíséretében először a Ludovika Történeti Kiállítás applikációja segítségével tekintették meg az interaktív  tárlatot, amelyből megtudhatták, hogyan alakult a magyar honvédtisztképzés története 1945-ig. Visszatérve a társalgóba, egy 13+1 kérdésből álló totóval tesztelhették a tudásukat. A második feladat a kadétok vizuális memóriáját tette próbára. Híres magyar hadvezérek, katonai vezetők arcképének felismerése volt a cél, ezúttal az kapta meg a szükséges pontszámot, aki előbb ismerte fel a Kis magyar hadtörténet című könyv kivetített képeit. A szellemi vetélkedő utolsó kihívása a XVI-XIX. századi fegyverek felismerése és azok sorrendbe állítása volt a Szárnyépület egyik termében. A versenyzők egy diasor segítségével követhették a fegyverfejlődés legfontosabb mérföldköveit, majd a felkészítés után kellett a kiállított fegyvereket időrendbe állítaniuk.

A Lovardában a gyakorlati megvalósítások és a kreatív megoldások kerültek a fókuszba. Első ügyességi gyakorlatként szituációs feladat következett. Minden csapat kapott egy-egy híres történelmi eseményt (a tatárjárástól az 1944-es kiugrási kísérletig) melyben a történelmi szituáció feldolgozása után, az adott történelmi szereplő bőrébe bújva (IV. Bélától Horthy Miklósig) kellett döntést hozniuk. Az értékelés a döntés indoklását és megvédését is figyelembe vette. Ezt követően egyenes kieséses rendszerben, úgynevezett gyorsasági kesztyűjáték, íjászharc, elöltöltő fegyveres lövészet, hordóhúzás és mocsárjárás feladatokban mérték össze tudásukat a versenyzők.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a John Lukacs Társalgóban került sor. Első helyezett lett a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikuma, második helyezést ért el a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum 12. Darázs Honvéd Kadét Szakgimnáziuma, harmadik lett a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Magyar Hajózási Technikuma, negyedikként végzett holtversenyben a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum Szakképző Iskola és Kollégium, az ötödik helyet pedig a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Kollégiuma szerezte meg.

„A hat legjobb csapat jutott el ide, nemes küzdelemben győzött a jobb, ezen a napon azonban mindenki nyert ti is, meg mi is. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kadétprogramba már 120 iskola több mint 3600 diákja csatlakozott, örülünk, hogy érdeklődtök a katonai tudományok iránt, a rend, a fegyelem és erkölcsi értékek iránt, mint a bátorság, a hazaszeretet, vagy a bajtársiasság – fogalmazta meg Bozó Tibor vezérőrnagy. A Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke szintén kiemelte a csapatszellem jelentőségét. „Nem én vagyok, hanem mi. Higgyétek el, nagyon fontos a mi, a csapat. Ezt ti is megtapasztaltátok, hiszen csapatmunkában, csapatként dolgoztatok. „Amit tesztek, azt mindig erős hittel és erős akarattal tegyétek, akkor lesz jó!” – bocsátotta útjukra a fiatalokat Bozó Tibor.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma szólhatok ebben a körben, hiszen varázslatos érzés látni ennyi fiatalt. Olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a mundér iránt, a haza védelme iránt, és valamilyen kötődésük máris kialakult. Úgy gondolom, hogy ez a nap, amit eltöltöttek, örök emlékké fog válni mindannyiunknak. Nagyon remélem, hogy ezek a falak, melyek a magyar honvédtisztképzés szent bölcsőjét jelentik, valamennyi érzelmet, valamennyi kötődést önök számára is jelentenek ezentúl” – mondta Pohl Árpád dandártábornok, a HHK dékánja az eredményhirdetés utáni zárszavában.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes