Éld át te is az Erasmus életérzést!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Irodája szervezésében az idén is részesei lehettünk az Erasmus+ Partner Expónak, amelynek céljai az Erasmus mobilitási program népszerűsítése és a hallgatói mobilitás ösztönzése voltak. Az eseményen az érdeklődők megismerhették az NKE partnerintézményeit, és hasznos információkat kaphattak a kiutazási lehetőségekről. Az élménybeszámolókra és a kötetlen beszélgetésekre a Ludovika Campus Orczy Úti Kollégiumban került sor szeptember 15-én.

A hallgatói mobilitásokon részt vett tanulókat Kasnyik Anna, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Nemzetközi igazgatási alapképzési szakjának harmadéves hallgatója képviselte, aki Londonban tanult. Felfedezte az Egyesült Királyság nagyvárosait és életre szóló barátságokat kötött a brit fővárosban. Anna mesélt egyebek mellett a különböző országokból érkező évfolyamtársaival játszott, csapatépítésnek is beillő kocsmakvízekrő, a kis létszámú, interaktív órák kreatív feladatiról, valamint arról is, hogyan fejlődött a személyisége az Erasmus félév során. „Önállóbb lettem és a problémamegoldó képességem is sokat fejlődött. A kint töltött idő örök élmény marad, remélem máskor is lesz lehetőségem megtapasztalni az Erasmus életérzést!”

A mobilitás-élménybeszámolók sora Egeresi Zoltán, az NKE Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) tudományos munkatársának előadásával folytatódott. Egeresi Zoltán tizennégy évvel ezelőtt Párizsban tanult, de nem elégedett meg azzal, hogy francia nyelvtudását erősítse, elvégzett egy török nyelvi kurzust is, majd e tudását is továbbfejlesztette. Az EJKK SVKI oktatója különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak a pozitív élményeiről, hanem az utazással, szállással, étkezéssel kapcsolatos nehézségekről is meséljen a hallgatóságnak azért, hogy mások ugyanezeket a hibákat már ne kövessék el. Egeresi Zoltán hangsúlyozta: a legfontosabb a tudatosság mind az egyetemi képzések és a nyelvtanulás tekintetében, mind az adott ország felfedezése kapcsán. Arra bíztatta a hallgatókat, használják ki a helyi lehetőségeket és az adott kulturális potenciált. Megerősítette az előtte szólót az életre szóló barátságok jelentőségével kapcsolatban, kiegészítve azzal, hogy a kortársakkal való ismerkedés mellett érdemes a tanárokhoz is nyitottan állni, hiszen az oktatók mindig támogatják a lelkes diákokat.

A konzultációs beszélgetések előtt Antall Bernadett, a Nemzetközi Iroda irodavezetője tartott gyakorlati tanácsokban bővelkedő bemutatót, amellyel átvezette az esemény műfaját előadásból kötetlen társalgásba. Antall Bernadett elmondta: három alkalommal vett részt munkatársi mobilitáson, kétszer Törökországban, egyszer Romániában. Mindhárom alkalommal ő is nagy hangsúlyt fektetett az egyetemi kötelezettségei mellett a kapcsolatépítésére és nyelvtanulásra. Ez utóbbi kapcsán az általa is megtapasztalt eredményre hívta fel a figyelmet, amely szerint egy-egy Erasmus félévet követően A2-es szintű nyelvtudásról B2-es szintig lehet eljutni.

Az előadások után a különböző célországokat (Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Törökország) képviselő standoknál az ott járt magyar és külföldi hallgatóktól kaphattak élménybeszámolókat az érdeklődők, akik bepillantást nyerhettek a célországok kulturális sokszínűségébe, valamint utazási, megélhetési és hétköznapi lehetőségeibe. A külföldi hallgatóktól tájékozódhattak továbbá a partnerintézményekről és az általuk nyújtott tanulási, valamint szakmai-gyakorlat lehetőségekről; a nemzetközi koordinátoroktól pedig a pályázás folyamatáról és a kiegészítő támogatásokról kaphattak információkat.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes