NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

COVID-hatás az államháztartásban

A fenti címmel tartott közös, nemzetközi gazdasági konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Magyar Államkincstár és a Magyar Közgazdasági Társaság Államháztartási Osztálya május 19-én az online térben.

A konferencia résztvevőit Deli Gergely, az NKE rektora, majd Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke köszöntötte. Deli Gergely kiemelte, az egyetem együttműködése az államkincstárral hidat épít a közhivatalok és az akadémiai világ között. Bugár Csaba – egyetértve a rektorral az együttműködés fontosságáról – kifejezte még azon reményét is, hogy jövőre talán már személyesen is részt vehetünk hasonló gazdasági konferencián.                                                       

A szekciók tanácskozását Kutasi Gábor, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének vezetője elnökölte. A konferencia vitaindító előadását Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára tartotta. Kiemelte, 2020 elejéig Magyarország gazdasági mutatói minden tekintetben jelentősen javultak, hazánk stabil gazdasági környezetben dinamikus növekedésre számíthatott. Ám nem ez történt. A kormány a koronavírus-járvány idején a munkahelyek és foglalkoztatók megóvására, illetőleg a családok támogatására koncentrált. Az idén februárban kitört orosz-ukrán háború, illetve az ellátási láncokban tapasztalható problémák ellenére Balogh László most mégis gyorsabb gazdasági talpra állást jósol, mint a 2008-as világválság utáni.

Cleopatra Charles, a newarki Rutgers University kutatója elmondta, az USA – eltérően az európai országoktól – közvetlen pénztámogatást adott a háztartásoknak. Mindezek hatására háromszorosára növekedett 2019-hez képest a szövetségi kormány így is hatalmas adóssága, amely ma már eléri a GPD 100%-át.

Johann Seiwald, az osztrák szövetségi parlament költségvetési hivatalának munkatársa és Tobias Polzer, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (WU) oktatója az osztrák COVID-19 költségvetési sürgősségi intézkedésekről és az államháztartás irányítási rendszerének átalakítási lehetőségeiről szóltak. Az osztrák gazdaságot igen jó helyzetben találta 2019 vége, azonban az országot 2020 márciusában igencsak megrázta a COVID-19, amelynek gazdasági következményeit, de például a szövetségi állam költségvetési szabályait mai napig elemzik a kormány és az egyetemi szféra szakértői.

A délelőtti szekció végén Camelia Turcu, az Orléans-i Egyetem Közgazdasági Laboratóriumának (LÉO) professzora hangsúlyozta, Közép-Európa több országát megkülönbözteti az Európai Uniótól az, hogy nem részei az eurozónának, illetve évtizedekig szovjet befolyás alatt éltek. Éppen ezért volt számára izgalmas megvizsgálni, hogyan reagált a régió a gazdasági válságokra.

Az angol nyelvű rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói, kutatói közül Gallasz Andrea, Nyikos Györgyi és Marton Ádám is beszélt a magyar államháztartást érintő gazdasági kérdésekről.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor