NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A magánélet védelme és a nyilvános viták szabadsága

E címmel szervezett szakmai fórumot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI). Ződi Zsolt, az intézet tudományos főmunkatársa által moderált, online eseményen Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, az NKE prorektora, az NKE ÁNTK kutatóprofesszora tartott vitaindító előadást. Ismertetett kéziratához felkért hozzászólóként Menyhárd Attila, az ITKI kutatóprofesszora és Török Bernát egyetemi docens, az ITKI vezetője szólt hozzá.

Koltay András elmondta: dolgozata a Miskolci Egyetem égisze alatt létrejött Central European Academy programja keretében született. A projektben a régió számos országából képviselteti magát kutató, ki-ki a saját nemzeti joganyagáról készített beszámolót. Idén a magánélet védelme volt a téma.

A magánélet védelme egy jogi szempontból kihívást jelentő terület, amelyet médiaérdeklődés is övez. A személyazonosság felfedése – kép, hanganyag révén – ugyancsak érzékeny téma, amely például balesetek áldozatai kapcsán kerül előtérbe. Két esetben kerülhet erre legálisan sor: tömegben, vagy közéleti, a média által rögzített eseményen készült felvétel esetén. Koltay András néhány, e jogi területek komplexitását illusztráló jogesetet mutatott be. Ilyen volt például 2017-ből egy politikai tanácsadó nyaraláson, éjszakai klubban készült, később marketing célból közzétett felvételének ügye. Vagy egy másik, büntetőeljárás alatt álló politikusé, esetében a méltóság sérelme nélkül a történet és a bűnös bemutatása közérdeknek bizonyult. Összességében a kutatások alapján az látszik, hogy a magánélet védelmének korábban ismeretlen jogi területén mind több fontos eredmény születik.

Menyhárd Attila az előadáshoz hozzáfűzte: a magánéletre, a privacy-ra értékként és védendő jogként is tekinthetünk. A kontinentális jogrendszer az emberi méltóságot állítja a középpontba, a tengerentúlon inkább a szabadság szempontjából tekintenek e fogalomra. Török Bernát az emberi méltóság kérdése kapcsán elmondta: az európai alkotmányjog legfontosabb értékéről van szó, amely ugyanakkor nagyon komplex terület. Jogi szempontból fontos szakmai kérdés mindenekelőtt annak tisztázása, hogy az emberi méltóság többféle aspektusa és funkciója közül melyikről beszélünk, a magánélet védelmével kapcsolatos jelenlegi folyamatok közül pedig kiemelendő a méltóság alapú sérelmekhez képest technikaibb megközelítésű adatvédelem térhódítása.

 

Szöveg: ludovika.hu