NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Díszdoktori címet adományozott az NKE

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szenátusa tiszteletbeli doktori címmel ismerte el  Hojjat Adeli munkásságát a Ludovika Főépület Szent László Kápolnájában április 20-án. Az átadón részt vett Pohl Árpád dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, Kovács Gábor r. dandártábornok, az NKE Rendészettudományi Kar dékánja, Bíró Tibor, az NKE Víztudományi Kar dékánja, valamint Zachar Péter Krisztián, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar nemzetközi dékánhelyettese.

Az ünnepséget Deli Gergely rektor nyitotta meg. „Az elmúlt évtizedek alatt Hojjat Adeli hozzáértésének és lelkiismeretes munkájának hála világszerte elismert mérnök szakember lett” – emelte ki a rektor.

Az elismerésben részesült szakembert méltató beszédében Makó Csaba, az NKE professor emeritusa hangsúlyozta, ezen elismerés mögött olyan életút áll, mely magában foglal több mint hatszáz publikációt, és számos tiszteletbeli doktori kitüntetést a világ minden pontján. Ezen felül Adeli az Institute of Electrical and Electronics Engineers és az American Association for the Advancement of Science tagja, valamint az Ohioi Állami Egyetem professzora.

Székfoglaló előadásában a többi között felsorolta Magyarország történelmének kitüntetett tudósait, akik inspirálták nem csupán az ő kutatásait, hanem az elmúlt évszázad számtalan meghatározó felfedezését. A tiszteletbeli doktori cím odaítélését megelőzően a professzor előadást tartott Egyetemünkön április 19-én, melyen egyebek mellett olyan tudományos áttöréseket említett meg, mint a robotsebészet rohamos fejlődése, a sofőr nélküli autók, a szívbetegséget és a glaukómát felismerő készülékek, melyek kidolgozásában kulcsszerepet játszott. „Egyre közelebb vagyunk egy automatizált társadalom kifejlődéséhez. Ennek a legnagyobb veszélye nem a gépek öntudatra ébredése, hanem a kormányzat kezébe adott ereje. A kameráknak köszönhetően már mindent láthatnak” – figyelmeztetett a technikai forradalom árnyoldalára.

A tiszteletbeli doktori cím átadóünnepségen azonban igyekezett a tudomány mindennapjainkra gyakorolt pozitív hatásaira felhívni a figyelmet: „Az igazi tudós nem a jelenért, hanem a jövőért dolgozik. A politika elválasztja az embereket, a tudomány összehozza őket. A munkahelyem az egész világ!” – zárta előadását Hojjat Adeli. 

 

 

Szöveg: Gyalog Kincső

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Hojjat Adeli