NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ahol nem léteznek vesztesek

Döntőjéhez érkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Irodája (ITI) által meghirdetett hallgatói innovációs ötletverseny, a Hackathon. Az NKE Hackathon 2022 célja az volt, hogy a hallgatók elmélyüljenek az aktuális társadalmi-gazdasági-ipari kérdésekben és ötleteikkel hozzájáruljanak a problémák megoldásához. Az április 19-ei döntőnek az NKE Orczy Úti Kollégiuma adott otthont.

A zsűri elnöke Krasznay Csaba, az NKE Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője volt. A zsűri tagjai Kürtössy Jenő, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala főtanácsadója; Hőnyi Péter, a Start it @K&H inkubációs programvezetője; Németh András, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Elektronikai Hadviselés Tanszék tanszékvezető egyetemi docense; Prófusz Péter, a projekt szakmai vezető-helyettese, az NKE ITI Innovációs és Technológiai Iroda főreferense voltak.

A döntőbe jutott csapatok – előadásaik sorrendjében – a következők voltak:

-      #CsakaPV, az NKE Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetének képviseletében, Otthon biztonsága témakörben, előadásuk címe: Megelőzhető lakástüzek.

-      SmartLadies, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) képviseletében, Otthon biztonsága témakörben, előadásuk címe: Okos otthon krónikus betegeknek.

-      MZSZK az NKE ÁNTK képviseletében, Digitális katona témakörben, előadásuk címe: A digitalizált katona

-      Kunu Márió gyorsreagálású harccsoport az NKE HHK képviseletében, Digitális katona témakörben, előadásuk címe: Digitális logisztika a harctéren.

-      Less-ide az NKE ÁNTK képviseletében, Államigazgatás digitalizációja témakörben, előadásuk címe: Hol a szükség, ott a segítség.

Az eseményen Szepsi-Szűcs Levente, az NKE ITI irodavezetője köszöntötte a hallgatói ötletverseny résztvevőit és szakmai előadóit. Kohut Balázs, az NKE Fejlesztési Igazgatóságának vezetője megnyitóbeszédében rámutatott: ez az esemény azért is különleges, mert ez a megmérettetés az Egyetem első, saját szervezésű Hackathon versenye, ami azért is fontos, mert a győztes versenyműveknek nemcsak utóélete, hanem akár üzleti hasznosítási lehetősége is lesz. „A Hackathon lényege az, hogy egy problémára – melyet mentorok, tanácsadók vagy tőkealapok bárhol a világon felkarolhatnak – tényleges megoldást nyújtson. A döntőbe jutott csapatok vállalták azt, hogy kidolgozzák saját ötleteiket és megmérettetnek vele, mindez ténylegesen jelentheti azt is, hogy valami olyan dolgot hoznak létre, ami az Egyetemünknek és az országunknak is büszkeséget hozhat”. Kohut Balázs hozzátette: a Hackathon versenyt az NKE a jövőben évente megrendezi, hogy a hallgatók körében kedvet csináljon ehhez a típusú gondolkodáshoz.

A zsűri döntése alapján első lett a #CsakaPV a megelőzhető elektromos lakástüzek témakörének körbejárásáért, és a valós veszélyre kézzelfogható termékjavaslattal előálló csapata. Ezzel elnyerték a verseny fődíját, azaz „A hallgatói ötlet felkarolása a több hazai startup vállalkozás fejlődését támogató Start it @K&H szakmai csoportjának segítségével. A háromhónapos időszakban a csapat ötletét az őszi inkubációs programba való bejutásra készítik fel.”

Második helyezést ért el a Hol a szükség, ott a segítség nevű, az államigazgatás digitalizációját támogató, lakossági szolgáltató applikációt megálmodó Less-ide csapata. A harmadik helyezést pedig a Kunu Márió gyorsreagálású harccsoport kapta az új generációs komplex logisztikai és kommunikációs rendszer kialakításának ötletéért. A második és a harmadik helyezett díja: „Az NKE Fejlesztési Igazgatóság szakmai támogatást nyújt a csapatoknak a Start it @K&H őszi inkubátorprogramjába történő bejutáshoz.” Emellett az első három díjazott csapatból egy-egy fő részére alapfokú szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos képzést is biztosítanak.

Az eseményen nemcsak a hallgatói csapatok mutatkoztak be, hanem az innováció és a startupok világát érintő szakmai előadásokra is sor került. Kürtössy Jenő, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi főtanácsadója az iparjogi védelem legfontosabb, legalapvetőbb lépéseiről beszélt és a különböző oltalmi formák bemutatásával tárt elénk hiánypótló összefoglalást. A startupok definíciója mellett azok legfontosabb jellemzőiről, hatékonyságukat befolyásoló tényezőkről, a globális piac előnyeiről, a csapatösszeállítás fontosságáról és a kiberbiztonsággal foglalkozó cégek legnagyobb kihívásáról, a bizalom kialakításáról és megtartásáról adott átfogó képet Illés Gábor, az OXO Cybersecurity Lab  igazgatója. A Start it @K&H program nyújtotta támogató lehetőségekről tájékoztatott a Start it @K&H inkubációs programvezetője. Hőnyi Péter egyebek között hangsúlyozta: évente kétszer van lehetőség a programhoz való csatlakozásra, a következőre ősszel kerül sor. A jelentkezésnél három dolog kerül megmérettetésre: maga a csapat, az ötlet, és a csapat által képviselt üzleti modell. Hogyan keltsünk jó első benyomást az erre rendelkezésre álló mindössze három másodperc alatt? – tette fel a kérdést Szakos Judit, az NKE EJKK Amerika Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa, aki egyebek mellett kiemelte: a prezentációknál a probléma bemutatása és megoldásának alátámasztása mellett fontos az érzelmi hatás elérése is a megfelelő felütéssel.  

 

Az NKE Hackathon 2022 az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósult meg.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Halápi Katinka