NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szarajevótól Trianonig

A Mathias Corvinus Collegium (MCC), hazánk legnagyobb tehetséggondozó intézménye és a HM Zrínyi Térképészeti Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Kft. szervezésében tartották meg Szalay-Berzeviczy Attila A Nagy Háború 100 éves nyomában – Szarajevótól Trianonig című mű első kötetének bemutatóját a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépületének Széchenyi Dísztermében március 28-án. Az NKE részéről Balla Tibor ezredes mondott köszöntőt.

A kétkötetes alkotás merőben új megközelítéssel vezeti végig az olvasót az első világháború évein és annak összes helyszínén. Az akkoriban készült fekete-fehér fényképek helyett a centenárium alkalmából 2014 és 2021 között készített színes felvételeken keresztül mutatja be egyszerre a háború eseményeit, valamint a világot, ahogyan száz évvel később megemlékezik az eseményről. A két kötetben szereplő, mintegy ezerhétszáz felvétel összesen öt kontinens ötvenhét országban készült. A könyv szövege szakít a szokásos hadtörténeti és tudományos megközelítéssel. Helyette nemcsak közérthetően és tárgyilagosan meséli el az eseményeket, de a fotókat kiegészítve megpróbál olyan ismereteket is adni, amelyek az említett színterekre történő utazáshoz adnak segítséget. E témában ehhez hasonló könyv sehol sem készült a világon. A második kötet bemutatóját idén novemberre tervezik.

„A könyvben felhalmozott tudás- és képanyag a béke letéteményese” – fogalmazott köszöntőbeszédében az MCC főigazgatója. Szalai Zoltán rávilágított, hogy mindannyiunk családtörténetére valamilyen formában hatással van az I. világháború. George F. Kennan amerikai történész és diplomata szavait idézve hozzátette: „»A 20. század őskatasztrófája az I. világháború« nagyban befolyásolta és alakította a világ sorsát, valamint az európai társadalmakat. A napjainkban a szomszédunkban zajló háborús történések függvényében különösen intő jel, hogy figyeljünk oda, mennyire törékeny a béke.”

Balla Tibor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszékének kutatóprofesszora köszöntőjében hangsúlyozta: az I. világháború az egész 20. század történelmét befolyásolta. „A Nagy Háború, mely Magyarország számára a vesztesek oldalán fejeződött be, nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia, hanem a történelmi Magyarország felbomlásával is együtt járt, a trianoni békadiktátum pedig országunk további sorsát a 20. századon át mindmáig meghatározza”.

„Minden könyv születés ünnep” – mondta a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. Kulcsár Gábor véleménye szerint a könyvben található gazdag fotógyűjtemény olyan kuriózum, amely ez idáig nem volt jelen a könyvpiacon.

„Amikor 2014-ben elkezdtem foglalkozni ezzel a könyvvel, az is motivált, hogy azért érdemes jobban megismerni az I. világháborút, mert magában hordozza azokat az elemeket, melyek elvezethetnek egy újabb világháborúhoz” – mutatott rá előadásában a könyv szerzője. Szalay-Berzeviczy Attila hangsúlyozta: ez a könyv nemcsak az I. világháborúról emlékezik meg, de köszönetet mond a hagyományőrzőknek is, akik nélkül nehéz lett volna a Nagy Háború kitörésének centenáriumát olyan látványossá tenni Magyarországon vagy a világban, mint amilyenné sikerült.

Spencer Jones brit történész és író egyebek mellett arról beszélt, hogy az I. világháború egyik tragédiája, hogy miközben a győztes hatalmak a háború során meggyengültek, olyan békét kényszerítettek a vesztesekre, amelynek megtartására nem volt erejük. A Wolverhamptoni Egyetem oktatója, a BBC History Magazine munkatársa párhuzamot vont a bő száz évvel ezelőtti események és a jelenleg zajló orosz-ukrán háború között, melynek során rávilágított, hogy Szalay-Berzeviczy Attila könyve bemutatja azokat a háborús konfliktushoz vezető történéseket, melyektől a jövőben tartózkodunk kell.   

A program a továbbiakban a Mi az üzenete a nagy háborúnak 2022-ben? kérdés köré szerveződött kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a könyv szerzője, valamint Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója részvételével Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára moderálásban.

Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász és tőkepiaci szakember, több mint harmincévnyi szakmai és felsővezetői tapasztalattal az osztrák és a közép-kelet-európai bankrendszerben. 2004 és 2008 között a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztét töltötte be. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a magyar értékpapírpiac és nyugdíjrendszer fejlesztéséhez való hozzájárulása elismeréseként. 2012 óta professzionális fotográfusként és amatőr történészként a Historical Military Photos nevű vállalkozása részeként az I. és a II. világháborúval kapcsolatos felvételeket készít a francia Beaches of Normandy Tours számára. 2014-ben, az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából kezdett el dolgozni ezen a könyvön, mely angol nyelven nemzetközi forgalmazásban is megjelent.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes